Americe nevěřím. Komunismus je nezbytný systém, pronesl Castro

Spojené státy jsou rozhodnuty ukončit kubánskou socialistickou revoluci, navzdory obnovení vztahů a návštěvě prezidenta USA Baracka Obamy na Kubě. To pronesl kubánský prezident Raúl Castro v sobotním projevu na sjezdu Komunistické strany Kuby. Dále zdůraznil, že systém nezbytný k ochraně systému je ten komunistický. Odmítl také privatizaci a slíbil, ženepřipustí šokovou terapii v ekonomice.

Musíme se mít na pozoru, víc než kdy jindy.
Raúl Castro
Prezident Kuby

Obamovo přání ukončit sankce USA vůči Kubě nazval změnou metod, kterými se Američané již od roku 1959, kdy bratři Castrové svrhli proamerickou vládu, snaží přinést na Kubu politické změny.

V roce 2014 přitom prezidenti obou zemí oznámili ukončení dlouholetého nepřátelství. Obama minulý měsíc uskutečnil historickou cestu na ostrov, pohněval však vládu v Havaně výzvami po větší politické svobodě a demokracii v zemi ovládané jednou politickou stranou.

Kapitalismus není pro Kubu cesta

Castro dal jasně najevo, že nevěří Obamově slibu, že Spojené státy nebudou usilovat o politické či ekonomické změny na Kubě. Nejlepší obranou proti snahám Washingtonu ovládnout Kubu se v minulosti ukázal být podle něj systém jedné strany.

Obama na Kubě
Zdroj: Reuters

Někteří mladší členové strany před sjezdem vyjadřovali nespokojenost a kritizovali Castra za pomalý pokrok ve slíbených hospodářských reformách. Castro připustil, že reformy by měly být zaváděny rychleji. Zdůraznil však, že Kuba se nepohybuje směrem ke kapitalismu. Za své vzory označil Čínu a Vietnam. Prohlásil rovněž, že odmítá privatizaci státního majetku i sociálních služeb a nic takového se za kubánského socialismu nestane.

Čtyřiaosmdesátiletý Castro se chystá odejít z funkce prezidenta v roce 2018 a do konce čtyřdenního rokování sjezdu má být jasné, zda zůstane v čele strany až do roku 2021, nebo zda přebere vedení někdo mladší.

Obama pokračuje v propouštění z Guantánama

Spojené státy ve stejný den Castrova projevu propustily z vězení na své základně Guantánamo na Kubě dalších devět vězňů. Všichni jsou Jemenci, ale vzhledem k nestabilitě v jejich vlasti míří do Saúdské Arábie, kde žijí jejich příbuzní. Jde o největší skupinu vězňů propuštěnou z Guantánama poté, co americký prezident Barack Obama oznámil záměr zavřít tuto kontroverzní věznici předtím, než v lednu příštího roku opustí Bílý dům.