Budoucnost vesmírné turistiky? U ISS je nafukovací „ložnice“

Horizont ČT24: U ISS bude nafukovací modul (zdroj: ČT24)

Nafukovací modul BEAM, který začátkem týdne dopravila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nákladní loď Dragon, může přinést vesmírnou revoluci. Modul připomínající stan měří na Zemi dvakrát dva metry, ale ve vesmíru se nafoukne až na dvojnásobek. Posádce ISS bude nejdřív sloužit jako provizorní stan, v budoucnu by v něm ale mohli bydlet astronomové nebo turisté.

Modul BEAM připevnilo robotické rameno ke spojovacímu uzlu Mezinárodní vesmírné stanice. V květnu se potom nafukovací konstrukce naplní vzduchem do objemu 16 metrů krychlových, tedy do velikosti malé ložnice. Bydlet v něm prozatím ale nikdo nebude. Počítá se s tím, že posádka ISS do modulu čtyřikrát až šestkrát za rok vstoupí, aby odebrala vzorky vzduchu a změřila teplotu a radiaci.

Modul BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) je výrobkem společnosti Bigelow Aerospace. Ta už v minulosti podobné nafukovací vynálezy do vesmíru poslala, nikdy ale v těchto rozměrech. Na BEAMU spolupracovali i bývalí technici z NASA. O využívání rozpínavých modulů se totiž mezi odborníky mluvilo už v devadesátých letech.

Modul BEAM
Zdroj: ČT24

„Je to budoucnost. Tyto modely budeme používat, lidé s nimi budou v budoucnu pracovat stále častěji s tím, jak se budeme oddalovat od planety a budeme zabydlovat oběžnou dráhu,“ věří manažer programu ISS Kirk Shireman.

Propojením nafukovacích modulů by měly vznikat vesmírné hotely
Zdroj: ČT24

Pokud se BEAM osvědčí, nahradí ho vetší modul, který se ve vesmíru nafoukne až do velikosti autobusu. Pokud i on uspěje, přijde na řadu hotelový komplex. Majitel společnosti a slavný hoteliér Robert Bigelow doufá, že to bude okolo roku 2020.

Nafukovací moduly se mají využívat při budování základen na Měsíci a Marsu. Vědci nyní pracují na vylepšení obalu, který má být odolnější proti nárazu kosmického „smetí“ než plášť standardních modulů.