Brazilské vládě se nepodařilo odvrátit nedělní hlasování o prezidentce

Brazilský nejvyšší soud zamítl žádost vlády o zastavení procesu sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové. Je tím jasné, že o jejím odvolání budou hlasovat poslanci v neděli. Proti žádosti ministra spravedlnosti o zastavení procesu hlasovalo nejméně sedm z deseti členů Nejvyššího federálního soudu. Rousseffová čelí tlaku kvůli korupčním kauzám.

O sesazení brazilské prezidentky kvůli obviněním z rozpočtových machinací budou jako první hlasovat poslanci, kteří začali zasedat už během pátku. Zahájit proces odvolání prezidentky doporučil v pondělí zvláštní výbor dolní sněmovny brazilského Kongresu.

Poslanci jsou podle místních médií stále více nakloněni sesazení Rousseffové. Zatímco podle anket listů O Globo a Estadao se v posledních dnech vyslovil pro podání ústavní žaloby potřebný počet 342 poslanců z 513, tedy dvoutřetinová většina, další z významných deníků Folha uvádí 338 hlasů pro, což by těsně nestačilo.

Dilma Rousseffová
Zdroj: Reuters/Adriano Machado

Rousseffová má být odvolána proto, že údajně porušila zákon o rozpočtové odpovědnosti, když manipulovala s výsledky státního rozpočtu ve snaze zamaskovat rostoucí schodek před volbami. V nich byla do nejvyššího úřadu v zemi znovuzvolena. Rousseffová tvrdí, že obvinění jsou lživá a pokus o své odvolání označuje za snahu o státní převrat.

Rousseffová zahájila svůj druhý mandát hlavy státu před rokem a čtvrt. Její popularitě ale uškodily korupční skandály, zejména pak ten kolem státní firmy Petrobras, který je považován za největší případ korupce v dějinách Brazílie. Rousseffová byla v letech 2003–2010 členkou správní rady Petrobrasu, ale tvrdí, že o ničem nezákonném nevěděla.

obrázek
Zdroj: ČT24

Co čeká Brazílii v dalších dnech?

• V neděli má dolní komora parlamentu hlasovat o odchodu Rousseffové. Pro schválení potřebuje opozice dvě třetiny všech hlasů. Nejnovější průzkumy ale ukazují, že k tomu spíše nedojde.

• Pokud kauza projde sněmovnou dál do Senátu, horní komora může prostou většinou odhlasovat pozastavení funkce na dobu 180 dní – tehdy by s prezidentkou začal soudní proces a její funkci by převzal viceprezident Michel Temer.

• Aby byla Rousseffová od funkce odstavena definitivně, musely by hlasovat pro její odchod dvě třetiny Senátu. V takovém případě by Temer zůstal prezidentem až do předčasných voleb.