Hořká prohra pro stranu jihokorejské prezidentky. Lídr nabídl rezignaci

Na jednoho z asijských ekonomických tygrů padla únava. Jižní Koreu trápí hlavně nezaměstnanost mezi mladými, rostoucí zadlužení i stále varovný počet sebevražd. Frustraci lidí nyní naplno pocítila prezidentka Pak Kun-hje, jejíž strana nečekaně prohrála v parlamentních volbách.

Podle konečných neoficiálních výsledků získala dosud vládní konzervativní Strana nových obzorů v 300členném zákonodárném sboru 122 křesel a hlavní opoziční Jednotná demokratická strana 123 mandátů.

Vůdce Strany nových obzorů Kim Mu-song nabídl svou rezignaci a uvedl, že přijímá za prohru odpovědnost. Porážka rovněž snižuje vyhlídky strany udržet si prezidentskou funkci po volbách plánovaných na prosinec 2017.

Jižní Korea má silný prezidentský systém, v němž prezident smí působit pouze jedno volební období, ale kontroluje domácí i zahraniční politiku.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje
Zdroj: Reuters

Prezidentčina strana měla v parlamentu dosud těsnou většinu a předvolební průzkumy naznačovaly, že si ještě polepší. Porážka ve volbách tedy přišla jako překvapení.

Kromě středolevé Jednotné demokratické strany (UDP) si vedly dobře také další opoziční strany, Lidová strana si připsala 38 mandátů a Strana spravedlnosti šest mandátů.

Sčítání hlasů
Zdroj: Reuters

Hlavním tématem předvolební kampaně byla ekonomika. Velký problém představuje nezaměstnanost mezi mladými do 30 let, která se dostala na 12,5 procenta; rekordní je i zadluženost domácností. Všechny strany rovněž v kampani slibovaly zmírnit chudobu seniorů.

Volební účast činila 58 procent, což bylo o 3,8 procentního bodu více než při minulém hlasování v roce 2012.