Asad pořádá parlamentní volby. Nemají legitimitu, tvrdí opozice i Západ

V Sýrii se konají parlamentní volby. Během konfliktu, který zemi sužuje od roku 2011, jsou to už druhé. Mohou v nich kandidovat i členové jiných stran než vládnoucí Socialistické strany arabské obrody (Baas). Stejně jako minulé parlamentní volby v roce 2012 a prezidentské v roce 2014 se také nyní volí jen v oblastech kontrolovaných vládou.

Opozice proto hlasování označila za nelegitimní. Kurdové vylučují hlasování na svém území a nezávislí odborníci upozorňují, že volby odporují všem mezinárodním standardům.

Volební místnosti se otevřely v 06:00 SELČ. Hlasování mělo původně trvat dvanáct hodin, odpoledne ale vláda oznámila, že je prodlužuje o dalších pět, prý kvůli vysoké účasti. Většina volebních místností je na pracovištích, v úřadech a ve školách. Prezident Asad přišel dopoledne se svou ženou Asmou volit do národní knihovny na Umajjovském náměstí.

„Volil jsem, protože toto hlasování rozhodne o budoucnosti země. Doufám, že ti zvolení budou čestní především ke své vlasti a až pak k voličům,“ citovala agentura AFP úředníka Jámina Homsího, který právě odevzdal svůj hlas. Servírka Majsúna ale řekla, že volit nehodlá. „Většina těch kandidátů jsou zbohatlíci, kteří žijí v cizině a jenom tlachají. Měla jsem v Jarmúku byt, ale musela jsem z něj kvůli bojům odejít a teď se stěhuji z místa na místo,“ řekla.

Do voleb šlo jedenáct tisíc kandidátů, zbyly tři tisíce

Tak jako v květnu 2012 půjde také nyní o obsazení 250 křesel na čtyřleté období. Ačkoli minulé volby byly první, v nichž bylo povoleno kandidovat členům několika stran kromě Baas, většina poslanců, kteří v parlamentu zasedli, byli baasisté. Prezident Bašár Asad po volbách vybral tehdejšího ministra zemědělství Rijáda Hidžába do čela vlády, ale Hidžáb mezitím uprchl a v Rijádu vede protiasadovskou opozici.

O parlamentní křesla se uchází přes jedenáct tisíc kandidátů, plakáty s jejich obličeji prakticky pokryly damašské ulice. Většina z kandidátů se ale postupně z kampaně stáhla, takže v „užším“ výběru zůstalo kolem tří a půl tisíce uchazečů. Kampani dominovalo téma války a bezpečnosti.

Ulice Damašku pokryly plakáty kandidátů
Zdroj: Omar Sanadiki/Reuters

Zatímco Asad a jeho spojenci označují volby za legitimní a poukazují na rekordní počet kandidátů, stoupenci opozice považují vypsání voleb na termín, který koliduje s mírovými rozhovory a snahou ukončit boje, za frašku. Domácí opozice, již Damašek toleruje, vyzvala k bojkotu hlasování. Podle ní je cílem vlády posílit svou pozici v mírových jednáních.

Lavrov: Volby zabrání mocenskému vakuu

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova jsou současné volby určeny jenom k tomu, aby zabránily právnímu vakuu. „Syrské strany se musejí dohodnout na nové ústavě, na tom, jaké instituce potřebují k zajištění přechodu k novému systému. Je už dohodnuto, že z tohoto politického procesu musí vzejít nová ústava, na jejímž základě se budou konat předčasné volby. Než se to stane, je třeba předejít vakuu. Ty dnešní volby jsou k tomu určeny,“ řekl Lavrov.

Britská vláda v prohlášení oznámila, že syrské vedení pořádáním voleb dokazuje, do jaké míry je vzdáleno realitě. Volby „zaštítěné chabou fasádou demokracie nemohou zajistit legitimitu“, uvádí Londýn.

Podle francouzské vlády jsou syrské volby podvod. „Francie odsuzuje tento volební podvod zorganizovaný vládou. Volby se konají bez kampaně, pod dohledem utlačovatelského režimu a bez mezinárodních pozorovatelů,“ řekl mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Romain Nadal. Francouzský prezident Francois Hollande volby označil za „provokativní a naprosto nerealistické“.

V Ženevě další kolo mírových rozhovorů

Odpoledne v Ženevě začalo třetí kolo mírových rozhovorů, avšak ta předchozí nic konkrétního nepřinesla. V některých oblastech se také začalo hroutit příměří, které bylo dohodnuto koncem února. 

Vládní delegace pojede do Ženevy až v pátek po sečtení hlasů. Někteří její členové jsou mezi kandidáty. Povezou do Ženevy seznam lidí, kteří mají být v dočasné vládě. Damašek je ochotný pořádat za půldruhého roku nové volby a je také otevřený předčasným prezidentským volbám. Řádné by se měly konat až v roce 2021.

Opoziční vyjednávací komise (HNC), která v rozhovorech zastupuje oponenty Damašku, volby považuje za nelegitimní. „Jsou nesmyslné a jsou přímým a zjevným porušením rezoluce (Rady bezpečnosti OSN) číslo 2254, která předpokládá, že volby se budou konat za rok a půl. Není důvod volby pořádat nyní,“ sdělila Basma Kudmáníová z HNC. Rozhovory mají vést k sestavení dočasné vlády, která do půl roku připraví novou ústavu a do 18 měsíců parlamentní volby.

Asad sám přiznal ruským médiím, že neočekává velké personální změny v parlamentu. Damašek ale volby chápe jako plnění ústavy, která předpokládá pořádání voleb každé čtyři roky, a jako zajištění legitimity státních institucí za Asadovy vlády. 

Zmocněnec OSN de Mistura se syrským ministrem zahraničí Mualímem
Zdroj: Reuters/SANA

Konzultant mezinárodní nadace pro volební systémy (IFES) Vladimir Pran prohlásil, že syrské volby „nebudou odpovídat žádným mezinárodním normám“. „Nikdo na světě výsledek dubnových voleb neuzná,“ tvrdí. 

Předvolební kampaň před syrskými parlamentními volbami
Zdroj: Omar Sanadiki/Reuters

Ačkoli opozice si neumí představit, jak by se mohlo hlasovat například v provinciích Aleppo, Idlib, Homs nebo Dajr az-Zaur, kde se bojuje a situace je nepřehledná, šéf syrské volební komise Hišám Šaár oznámil, že „volit se bude všude kromě provincií Rakká a Idlib“. Obě jsou pod kontrolou radikálů z Islámského státu nebo fronty An-Nusra hlásící se k Al-Káidě.

Šaár ale také dodal, že volby se nebudou moci konat tam, „kde jsou bezpečnostní problémy“, což pozorovatelé chápou jako označení oblastí, které drží opozice. Šaár řekl, že občané východosyrské provincie Dajr az-Zaur budou moci odevzdávat hlasy ve volebních místnostech v Damašku nebo v provincii Damašek a rovněž v severní provincii Hasaká.

Kurdové, kteří 17. března vyhlásili na severu jednostranně svou federální oblast, považují volby za nesmyslné.