Poprvé za 100 let: Ve volné přírodě přibyly stovky tygrů

Horizont: Tygrů v divočině přibývá (zdroj: ČT24)

Ochránci přírody mají dobrou zprávu – počet tygrů žijících volně v divočině konečně stoupá. Stalo se tak poprvé za sto let. Experti registrují 3890 těchto šelem, uvádí Světový fond na ochranu přírody (WWF) a organizace Global Tiger Forum.

Ještě v roce 1900 žilo na Zemi 100 tisíc tygrů, v roce 2010 už jen 3200. Teď sice číslo o pár stovek vzrostlo, odborníci ale upozorňují, že může jít o výsledek efektivnějšího sběru dat. „Mnohem důležitější než absolutní čísla je trend, a vidíme, že ten se ubírá správným směrem,“ prohlásila viceprezidentka WWF Ginette Hemleyová.

Podle generálního ředitele fondu Marca Lambertiniho poslední údaje ukázaly, že „můžeme zachránit řadu druhů a jejich přirozené prostředí, když místní komunity a památkáři pracují společně“.

Poprvé po desetiletích neustálého poklesu je počet tygrů na vzestupu. Dává nám to velkou naději a ukazuje to, že můžeme ohrožené druhy zachránit, když vlády, místní komunity a ochránci přírody spolupracují.
Marco Lambertini
generální ředitel Světového fondu na ochranu přírody

Tygři jsou na seznamu ohrožených druhů. Během mezinárodního Summitu tygrů v roce 2010 byl dokonce určen Den tygrů, a to na 29. července.

Už za týden se ministři třinácti zemí, v nichž tygři žijí, sejdou v indickém Dillí. Tam budou na konferenci řešit, jak zdvojnásobit tygří populaci do roku 2022. V samotné Indii žije více než polovina všech tygrů.

Indický premiér Nárendra Módí chce z tygrů udělat symbol toho, že si země vede v ekologické oblasti dobře. „Jasný akční plán na příštích šest let je velmi důležitý,“ uvedl odborník z WWF Michael Baltzer. „Globální pokles byl zastaven, ale pro tygry tu stále není bezpečno. Zejména v Jihovýchodní Asii hrozí, že (státy) o tygry přijdou, pokud vlády nezačnou okamžitě jednat,“ varoval Baltzer.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zhouba? Pytláci nebo indonéské požáry

Počet šelem výrazně klesá v Indonésii, kde ničí prales požáry. Ty vznikají kvůli poptávce po palmovém oleji, celulóze a papíru. Tygr už vůbec nežije v Kambodži, která by ho chtěla umístit do volné přírody uměle.

Kambodža hlásí nula tygrů, Laos, Vietnam pět, Čína sedm – to jsou státy, kde ještě v nedávné době tygři byli a dnes tam neexistuje prakticky žádná populace, která by byla životaschopná.
Dominika Formanová
odbornice na mezinárodní ochranu biodiverzity

Kromě zásahů člověka do přirozeného prostředí ohrožuje tygry rovněž nespočet pytláků, kteří prodávají části jejich těl. Bývá zabíjen pro vzácnou kožešinu, vnitřní orgány i kosti. Ty se pašují do Číny, kde věří, že léky a masti z nich zázračně uzdravují. Přestože pytlákům hrozí vysoké tresty, ročně usmrtí několik stovek vzácných zvířat.

Že tento nelegální obchod značně bují, dokazují statistiky - nejméně 1590 tygrů zabavily úřady po celém světě mezi lety 2000 a 2014. Zvířata ale zabíjejí také místní obyvatelé, kteří se bojí, že je napadnou, nebo úbytek přirozené kořisti.

Do boje za záchranu tygrů se v posledních letech společně pustili v Rusku, Thajsku nebo Indii, kde dokonce kvůli rozšíření rezervací přestěhovali celé vesnice.