Belgie kvůli březnové přestřelce v Bruselu pozastavila vydání Abdeslama

Proces vydání Salaha Abdeslama z Belgie do Francie je dočasně pozastavený. Podle agentury AP to oznámil francouzský ministr spravedlnosti Jean-Jacques Urvoas. Důvodem je, že je Abdeslam v Belgii vyšetřován kvůli případu přestřelky v Bruselu 15. března.

Prodloužení vydávacího procesu o několik týdnů ve čtvrtek oznámil Abdeslamův právní zástupce Sven Mary. Francie podle AP může požádat o Abdeslamovo dočasné převezení do země, aby ho tamní vyšetřovatelé mohli vyslechnout a obžalovat.

V domě, odkud 15. března ozbrojenci na policisty stříleli, vyšetřovatelé nalezli Abdeslamovy otisky. Objevili zde také vlajku radikálního hnutí Islámský stát. Tři dny poté policie Abdeslama v belgické metropoli dopadla.

O jeho vydání do Francie rozhodl před týdnem belgický soud. Abdeslam to nejdříve odmítal, krátce po útocích na bruselské letiště ale oznámil, že chce být do Francie vydán co nejdříve.

obrázek
Zdroj: ČT24

Šestadvacetiletý Salah Abdeslam má francouzské občanství, narodil se ale v Belgii rodičům marockého původu. Je považovaný za jediného přeživšího teroristu z loňských útoků v Paříži, při kterých útočníci zabili 130 lidí. Další stovky lidí byly při atentátech v pátek 13. listopadu 2015 zraněny. Vyšetřovatelé jsou přesvědčení, že Abdeslam si během atentátu sebevražedný útok rozmyslel a utekl do Bruselu, kde ho v březnu dopadla policie.