Deportace migrantů do Turecka pozastavena, Řekové nezvládají žádosti o azyl

Minimálně dalších čtrnáct dnů nebudou vraceni migranti z Řecka do Turecka, jak si žádá nová dohoda mezi EU a Ankarou. Informoval o tom řecký ministr zahraničí. O azyl totiž v Řecku požádalo nebývalé množství utečenců.

„Věděli jsme, že bude určitá přestávka, určité meziobdobí, už před spuštěním tohoto programu,“ řekl šéf řecké diplomacie. Migranti nyní chtějí azyl už v Řecku, dříve většina z nich mířila dál do západní Evropy.

Během dvou týdnů by řecké úřady mohly zpracovat 400 až 500 žádostí - jejich vyřízení, včetně odvolání, trvá zhruba devět dní.

Systém se zadrhl, lodě měly původně odplouvat koncem tohoto týdne. Drtivá většina migrantů, kteří jsou v detenčním zařízení Moria, ale na poslední chvíli požádala o azyl, aby svůj návrat do Turecka odsunula, nebo se mu úplně vyhnula. Řecko už požádalo o posily úředníků i tlumočníků.
Dana Zlatohlávková
zpravodajka ČT

Řecko začalo v pondělí vracet migranty, kteří nepodali žádost o azyl nebo pocházejí z bezpečných třetích států. „Zatím se běženců vrátilo 202, mám pocit, že Unie doufala, že to číslo bude větší, mluvilo se až o několika stovkách,“ konstatovala v úterý zpravodajka ČT Dana Zlatohlávková.

Většina vrácených migrantů pochází z Pákistánu a Afghánistánu, byli mezi nimi ale i dva Syřané. Migranti zatím zůstanou v dočasných ubytovacích zařízeních. Posléze by měli být deportováni do zemí původu, k tomu je ovšem třeba, aby Turecko mělo se všemi zeměmi uzavřeny readmisní dohody.

  • Země EU mezitím začaly na základě dohody přijímat přímo z Turecka uprchlíky, kteří mají na azyl právo. Na území Turecka žije v současné době asi 2,6 milionu Syřanů.

Běženci protestovali proti převozu do vnitrozemí

V provizorním táboře v aténském přístavu Pireus ve středu běženci opět protestovali proti převozu do vnitrozemí. Uprchlíci chtějí otevření hranic a pokračovat dál do Evropy. To se někteří snažili vynutit tím, že si lehali s dětmi na zem a blokovali silnici do přístavu. Jeden z migrantů vyhazoval dítě do vzduchu a běžel s ním k moři.

„Náš cíl je migranty a uprchlíky z Pirea nejpozději do konce měsíce odvézt kamkoli jinam,“ sdělil řecké televizi vládní zmocněnec pro uprchlíky Jorgos Kyritsis. Dalších asi 12 tisíc migrantů se tísní v provizorním táboře v Idomeni u makedonských hranic. I ty chce řecká vláda odvézt do uprchlických středisek a také zde lidé protestují.

Počet uprchlíků, kteří připlouvají z Turecka do Řecka, se snižuje. Za posledních 24 hodin dorazilo touto cestou na řecké ostrovy v Egejském moři 68 běženců, v únoru byl přitom denní průměr přílivu běženců skoro 2000 osob.