Šéf islamistické libyjské vlády obrátil – moci se vzdát nehodlá

Šéf světem neuznané islamistické vlády, která z Tripolisu ovládá západní část země, obrátil a nyní se odmítá vzdát moci ve prospěch kabinetu národní jednoty. Ten vznikl na základě jednání zprostředkovaných OSN počátkem roku. Zatím se mu ale moc převzít nepodařilo.

Premiér neuznané vlády Chalífa Ghvíl v osobně podepsaném komuniké zveřejněném na vládním webu vyzval ministry, aby svá křesla neopouštěli, jinak budou čelit následkům. Islamistické milice ovládají libyjskou metropoli od roku 2014.

Vznik nové vlády zprostředkovala OSN

Nová vláda národní jednoty pod vedením premiéra Fáize Sarrádže vznikla na začátku letošního roku na základě jednání znepřátelených stran zprostředkovaných Organizací spojených národů.

Sedm jejích členů včetně premiéra dorazilo minulou středu do Tripolisu, kde pobývají na ostře střežené vojenské základně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Evropská unie v pátek uvalila sankce na tři libyjské politiky. Jedním z nich je premiér tripoliské vlády, dalším předseda islamisty ovládaného tripoliského parlamentu Núrí abú Sáhmaín. Třetím politikem, který podle Bruselu brání stabilizaci situace v Libyi, je Akíla Sálih, předseda mezinárodně uznaného parlamentu ve východolibyjském Tobrúku. Sálih zablokoval hlasování o vyslovení důvěry vládě národní jednoty.

Libye se zmítá v chaosu už pět let

Libye se propadla do chaosu po pádu režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího, kterého svrhla lidová revoluce na počátku roku 2011. Kromě oblastí ovládaných z Tripolisu a Tobrúku jsou další regiony pod kontrolou různých ozbrojených milic včetně radikální organizace Islámský stát.

V naději na zlepšení situace v zemi francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault oznámil, že Paříž pracuje na tom, aby v Tripolisu znovu otevřela svou ambasádu. Už v pondělí otevření svého zastupitelského úřadu v Libyi oznámilo Tunisko.