Fenka ochránila tisíce vojáků a sama přišla o nohu. Nyní dostala medaili za statečnost

V americké námořní pěchotě dlouho nebyl nikdo s lepším čichem. Sloužila ve stovkách operací a svým pátráním zachránila život tisícům vojáků. Při jedné z misí utrpěla vážné zranění, za které zaplatila ztrátou jedné z končetin. Nyní zraněná fenka německého ovčáka dostala v Londýně Dickinovu medaili za statečnost.

 Medaili, která je zvířecí obdobou Viktoriina kříže pro statečné vojáky, si podle velitelů Lucca zasloužila tím, že odhalováním nastražených náloží v terénu zachránila tisíce příslušníků amerických a dalších spojeneckých sil. Při žádné její účasti v průzkumné hlídce nikdo z vojáků nezahynul.

Při své poslední hlídce v Afghánistánu fenka svým cvičeným čichem odhalila 13,6 kilogramu podomácku vyrobené trhaviny. Když ale v místě hned hledala dál, ukrytá druhá nálož vybuchla a utrhla fence nohu. Podařilo se ji ale zachránit.

Úterního obřadu v Londýně se zúčastnil i majitel „válečné veteránky“ Luccy, seržant námořního dělostřelectva Christopher Willingham z města Tuscaloosa v americkém státě Alabamě.

Lucca si v současnosti již užívá zaslouženého důchodu. Během šesti let své „kariéry“ byla nasazena v 400 misích. Spolu s Willinghamem nyní žije v Kalifornii. Na ceremoniál v Londýně přiletěla Lucca letadlem.

Zvířecí obdoba medaile za statečnost se uděluje od roku 1943. Na medaili vyrobené z bronzu je nápis „Za statečnost“, na rubu pak „My také sloužíme“. Dosud ji obdrželo 31 psů včetně Luccy, 32 válečných poštovních holubů, tři koně a jedna kočka.