Sobotka zakončil cestu po USA na chladném severu i v prosluněné Kalifornii

Závěr Sobotkovy cesty po USA (zdroj: ČT24)

Návštěvu krajanů i jednání s proslulými filmovými studii měl na programu premiér Bohuslav Sobotka v závěru návštěvy Spojených států. Právě obchodní příležitosti byly hlavním tématem cesty – Sobotka ale neopomenul zavítat do české komunity v Minnesotě.

Právě ve druhém nejsevernějším státě USA žije na 85 tisíc lidí s tuzemskými kořeny. Slyšet je tu plynná čeština i lámané pokusy rozpomenout se na jazyk, který do Minnesoty přivezli přistěhovalci před půldruhým stoletím. Několik set jejich příbuzných přišlo přivítat českého premiéra do místní Sokolovny – jak je mezi krajany zvykem – tradičního centra udržování české kultury.

Minnesota je stát s trojnásobnou rozlohou oproti Česku. Už v polovině 19. století tu čeští osadníci založili město Nová Praha, které později získalo americkou podobu New Prague. Funguje tu česká škola a již zmiňovaný Sokol, do kterého v mládí chodíval i současný guvernér Minnesoty.

Právě v Minnesotě sídlí i proslulá Mayo Clinic s pověstí nejlepší nemocnice v Americe. Prestižní ústav nyní rozšíří svou spolupráci s brněnským centrem klinického výzkumu minimálně do roku 2020. „Jde o výměnu vědců, o společné projekty, využívání zkušeností, poznatků ze Spojených států v České republice a naopak,“ komentoval Sobotka při podepisování memoranda.

Spolupráce zatím vyplodila nejen desítky společných příspěvků v odborných časopisech, ale také ceny pro mladé české výzkumníky, 130 návštěv a stáží českých doktorů a vědců na Mayo Clinic a 60 návštěv amerických expertů v Česku spojených s přednáškami.

V Hollywoodu Sobotka lákal na Česko jako atraktivní filmovou destinaci
Zdroj: ČTK/AP

Po studeném větru v Minnesotě se česká delegace přesunula za kalifornským sluncem. Ráno se Sobotka snažil propagovat Česko jako vhodnou lokalitu – během snídaně jednal se zástupci šesti filmových studií. „Máme v České republice už celé generace vynikajících filmových profesí, jako jsou kameramani, filmoví architekti, zvukaři, herci, kaskadéři, hudebníci, technici. Tohle všechno podle mého názoru představuje velké bohatství, kterým Česká republika disponuje,“ řekl Sobotka představitelům společností Universal Studios, Warner Bros., Walt Disney, Paramount Pictures, Sony Pictures a Twentieth Century Fox.

Skoro každý pátý dolar pošle do amerického hospodářství právě Kalifornie – sama o sobě pátá největší ekonomika světa. Český premiér tu mimo jiné navštívil i centrálu firmy SpaceX, která pod vedením vizionáře Elona Muska vyvíjí rakety pro vesmírné lety.

Odpoledne Sobotka přelétl do San Franciska, kde jednal s kalifornským guvernérem Jerrym Brownem. Po schůzce s českými podnikateli pak před 22. hodinou místního času (úterý ráno SELČ) odletí zpět do Česka, kam má dorazit v úterý večer.