Syrská armáda podle Francie útokem na předměstí Damašku porušila příměří

Syrská armáda podle Francie porušuje příměří a ohrožuje snahu o politické řešení syrské války. Uvedl to mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Romain Nadal v reakci na čtvrteční nálety syrského letectva na předměstí Damašku. Při útocích, ke kterým došlo poblíž školy a nemocnice v Dajr As-Sáfíru, zemřelo 33 lidí.

Syrská armáda tvrdí, že útočila na teroristy, organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) ale oznámila, že zemřeli hlavně civilisté, mezi nimiž byly ženy a děti.

„Francie odsuzuje nálety syrského režimu. Tyto útoky, které záměrně cílí na civilisty, a to i na děti, dokazují, že režim pokračuje v porušování příměří. Takové činy mají vystrašit Syřany a podkopat úsilí světa při hledání politického řešení,“ řekl Nadal. Útoky podle BBC odsoudily i Spojené státy a uvedly, že jsou zprávami o náletech zděšeny.

Podle Asada se příměří dodržuje

Příměří bylo v Sýrii vyhlášeno koncem února a podle většiny zdrojů je v zásadě dodržováno. Netýká se ale islámských radikálních skupin, proti nimž boje i nálety pokračují. Syrský prezident Bašár Asad, který tento týden poskytl rozhovor ruské agentuře RIA Novosti, kromě jiného řekl, že příměří je velký úspěch a je dodržováno.

Mírové rozhovory, které zprostředkovává OSN, by měly podle představ jejich koordinátora Staffana de Mistury pokračovat třetím kolem od 9. dubna. Jednat se má o přechodné vládě a budoucím uspořádání Sýrie. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejistá je budoucí role Asada

Panarabský list Al-Haját ve čtvrtek napsal, že se Rusko s USA dohodly na tom, že bude Asad moci odjet do jiné země. Kreml to ale popřel a ruský ministr zahraniční Sergej Lavrov to označil za „špinavý“ únik informací. „Naši američtí partneři nemohou veřejně zpochybňovat zásadu, že o budoucnosti Sýrie může rozhodovat jedině syrský národ,“ řekl Lavrov.

Podle nejmenovaného zdroje Al-Hajátu americký ministr zahraničí John Kerry už informoval některé arabské země, že se USA s Ruskem dohodly o Asadově budoucím osudu. Kerry ale prý říká, že „čas a politický kontext jsou zatím nejasné“. O tom, že je Rusko ochotné souhlasit s odstoupením Asada, se objevily informace několikrát v minulosti, ale nikdy se nepotvrdily.