Zemřel Hans-Dietrich Genscher. Muž, který z pražského balkónu otevřel Němcům cestu na západ

Zemřel bývalý ministr Genscher. Velká osobnost evropské politiky (zdroj: ČT24)

Ve věku 89 let zemřel bývalý německý ministr zahraničí a předseda liberální Svobodné demokratické strany (FDP) Hans-Dietrich Genscher. S odvoláním na politikovu kancelář to uvedla agentura DPA. Genscher byl jednou z klíčových postav politických změn ve střední Evropě v roce 1989 a následného znovusjednocení Německa.

Genscher zemřel podle DPA ve čtvrtek večer „obklopen svou rodinou“ ve svém domě ve Wachtbergu na západě Německa. Bývalý šéf německé diplomacie podlehl selhání srdce. Dlouhodobě trpěl srdeční arytmií a v minulosti prodělal i nejméně jeden infarkt.

V křesle ministra zahraničí seděl Genscher v letech 1974 až 1992 v kabinetech Helmuta Schmidta a Helmuta Kohla. A právě v této funkci se podílel i na událostech souvisejících s pádem komunistických režimů ve střední a východní Evropě. Klíčovou roli sehrál hlavně pak v procesu následného znovusjednocení Německa. 

S Helmutem Schimdtem spolupracoval mimo jiné na takzvaném dvojím rozhodnutí Severoatlantické aliance, kdy instalací takzvaných pershingů byl tehdejší Sovětský svaz donucen k tomu, aby si sednul za stůl. Takže má velký význam i pro světovou politiku.
Jaroslav Šonka
publicista a odborník na Německo

Už ve vládě Willyho Brandta zastával Genscher v letech 1969 až 1974 post ministra vnitra, kdy musel řešit například tragický útok palestinského teroristického komanda na izraelské olympioniky v Mnichově. „V té době se dokonce nabídl, že za ně může být vyměněn,“ popisuje Tomáš Nigrin z katedry německých a rakouských studií Institutu mezinárodních studií FSV UK.

V letech 1974 až 1985 byl také předsedou FDP. Za celou dobu, kdy byl členem vlády, usiloval o prohlubování spolupráce Západního Německa se zeměmi východního bloku. 

„Vzpomínám si, že Čech v německém Bundestagu Milan Horáček jako člověk, který podporoval disidenty ve střední a východní Evropě, dostal do Genschera patřičnou a velice lidskou podporu. Myslím si, že čím Genscher získal lidi, bylo i to, jaký byl jeho lidský profil,“ dodává publicista a odborník na Německo Jaroslav Šonka. Genscher se ostatně pravidelně umisťoval v čele žebříčku nejpopulárnějších politiků.

  • V Německu se vžil pojem „genscherismus“ pro obratné lavírování a umění být se všemi zadobře. K nejkontroverznějším krokům politika Genschera bezpochyby patřila „změna aliancí“ v roce 1982, kdy jím vedená Svobodná demokratická strana (FDP) přeběhla od koaliční Sociálnědemokratické strany (SPD) ke konzervativní CDU/CSU, a umožnila tím vznik prvního kabinetu kancléře Helmuta Kohla.

Tenkrát na balkóně

Jeden z nejslavnějších proslovů ve své kariéře Genscher pronesl 30. září 1989 z balkónu západoněmeckého velvyslanectví v Praze. Asi čtyřem tisícům uprchlíků z tehdejší Německé demokratické republiky (NDR) shromážděným na zahradě Lobkowiczkého paláce toho dne oznámil, že jejich cesta na západ je volná.

„Milí krajané, přišli jsme k vám, abychom vám sdělili, že dnes váš odjezd…,“ řekl tehdy Genscher před tím, než ho přerušil jásot shromážděných východních Němců. Sám Genscher v roce 1952 uprchl z NDR přes Západní Berlín do Spolkové republiky Německo.

Historickou událostí bylo i přestřižení drátů na česko-bavorském hraničním přechodu v Rozvadově, které Genscher provedl společně se svým československým protějškem Jiřím Dienstbierem před Vánocemi 1989. Symbolicky tak padla „železná opona“.

obrázek
Zdroj: ČT24

V roce 1992 se Genscher vzdal všech vládních úřadů, o rok později pak opustil i Spolkový sněm a stáhl se do ústraní. I když už nebyl politicky aktivní, komentářů o aktuálním dění se nevzdal.

V roce 2013 se Genscher angažoval v případu uvězněného ruského podnikatele Michaila Chodorkovského, jenž byl v prosinci téhož roku nečekaně omilostněn ruským prezidentem. Na podporu ruského vězně se Genscher angažoval z humanitárních důvodů a na žádost Chodorkovského právníků. V rozhovoru s německými novináři řekl, že ho ruský prezident Vladimir Putin kvůli Chodorkovského kauze dvakrát přijal.

Velký státník i velký Evropan

V první reakci na zprávu o úmrtí německá spolková vláda označila Genschera za „velkého státníka“. Liberální politik podle mluvčího kabinetu Georga Streitera ovlivnil německé dějiny více než kdokoli jiný a byl „velkým Evropem a velkým Němcem“.

„Genscher psal dějiny a formoval naši zemi. Vděčíme mu za hodně. Náš smutek nemůže být větší,“ uvedl v reakci na úmrtí na twitteru současný předseda FDP Christian Lindner. „Po Guidovi Westerwellem ztrácíme další naši velkou osobnost,“ dodal Lindner.

„Svou spolehlivostí a diplomatickým umem“ Genscher podle prezidenta Joachima Gaucka získal Německu ve světě důvěru a podpořil „mírovou integraci naší země a našeho kontinentu“. „Skláním se s úctou před životním výkonem tohoto velkého liberálního vlastence a Evropana,“ uvedla kancléřka Angela Merkelová.

Podle vicekancléře a předsedy sociální demokracie Sigmara Gabriela v Genscherovi Německo ztratilo „velkého liberála, advokáta porozumění a neustálého sbližování“. „Místo v učebnicích dějepisu má jisté,“ řekl ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. „Mírové vyrovnávání zájmů všemi prostředky diplomacie – to byla jeho mise,“ reagoval na úmrtí bývalý kancléř Gerhard Schröder.

První kondolence se k pozůstalým i německému lidu dostaly i ze zahraničí. „Jeho odkazem je úkol, abychom nadále pracovali pro evropský mír,“ uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz Genschera stejně jako francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault označil za „přesvědčeného Evropana“. Rakouský šéfdiplomat Sebastian Kurz uvedl, že ho „ztráta velkého Evropana“ hluboce zasáhla.