Civilní barmský kabinet v režii „zbožňované“ Su Ťij čeká úklid po vojenské vládě

V Barmě se ujímá moci kabinet vítězné Národní ligy pro demokracii, kterou vede někdejší disidentka Su Ťij. Ta se má stát státní poradkyní. „Prezident je hlavou státu, ale celá země obdivuje a zbožňuje Su Ťij, takže v jejích srdcích zůstává pořád vůdkyní,“ podotkla ředitelka Barmského centra v Praze Sabe Soe s tím, že hlavním úkolem nového civilního kabinetu bude „úklid po vojenské vládě“.

„V Barmě funguje prezidentský systém, vládu tudíž vede prezident. Oficiální funkce premiéra neexistuje,“ vysvětlila Soe důvod, proč se disidentka nestala šéfkou kabinetu. „Aby dostala dostatečnou pravomoc, tak bude funkce kancléřky navrhována parlamentem,“ konstatovala ředitelka Barmského centra v Praze.

Role „státního poradce“ dá Su Ťij pravomoci podílet se na všech klíčových otázkách, které bude vláda řešit. Návrh zákona jí umožní kontaktovat veškerá vládní ministerstva, organizace i jednotlivce a jednat s nimi.

Dětští příznivci nové barmské vlády
Zdroj: Hkun Lat/ČTK/AP

Barmu oficiálně vede poprvé po více než padesáti letech nevojenský prezident – blízký spolupracovník Su Ťij Tchin Ťjo složil přísahu už ve středu. Su Ťij ale už dříve avizovala, že když jí ústava nepovoluje kandidovat na post hlavy státu, bude „nad prezidentem“ a hodlá zemi vládnout nepřímo.

„Určitě nebude prezidenta kontrolovat na každodenní bázi, ale budou velice úzce spolupracovat, aby mohli udávat směr,“ podotkla Soe.

Su Ťij dostala na starost celkem čtyři resorty – bude ministryní vlády, školství, energetiky a zahraničí. „Členové kabinetu budou pod drobnohledem, protože to je první civilní vláda a občané budou mít poprvé možnost nahlédnout do každodenních aktivit členů, takže samozřejmě budou kritizovaní, ale doufám, že budou také chváleni, protože budou muset uklízet po vojenské vládě. Země je v desolátním stavu,“ upozornila Soe.

Všichni očekávají, že životní podmínky občanů se zlepší, ale samozřejmě to nejde hned ze dne na den. Občané budou muset být trpěliví, ale také podporovat svou novou vládu. Ta bude muset být otevřenější, spolupracovat s občany a přáteli ze zahraničí.
Sabe Soe
ředitelka Barmského centra v Praze

Bezpečnost má stále pod palcem armáda

V zemi má stále velkou moc armáda. Současná ústava jí zaručuje čtvrtinu křesel v parlamentu. Jedenáctičlennou radu bezpečnosti a obrany tvoří šest armádních zástupců. „Co se týče otázek bezpečnosti země, armáda má obrovskou moc. Nicméně se zdá, že do administrace země nebude příliš zasahovat, i když bude spravovat ministerstvo vnitra, obrany a bezpečnosti pohraničí,“ poznamenala Soe.

Ke změně ústavy směrem k demokratickému duchu jsou zapotřebí i hlasy zástupců armády. Nový prezident už dal najevo, že další reformy jsou jeho prioritou, stejně jako celostátní příměří.