Bruselské letiště se zatím neotevře ani ve středu

Bruselské letiště Zaventem zcela jistě neobnoví provoz ani ve středu, avizovalo tamní vedení. Areál, který v minulém týdnu postihly teroristické útoky, se podle původních zpráv mohl otevřít do 24 hodin - prozatím k tomu ale nedojde. Už nyní je však jisté, že provoz bude ještě několik měsíců zásadně omezen.

Na letiště Zaventem zaútočili minulé úterý sebevražední atentátníci. Včetně dalšího útoku v metru zahynulo v Bruselu nejméně 32 lidí, útoky také vážně poškodily letištní halu. Před obnovením alespoň částečného provozu proto vzniká dočasná stavba, která bude sloužit jako náhradní odletová hala.

Funkčnost náhradních prostor a opatření pro odbavování cestujících otestuje zhruba 800 zaměstnanců letiště. Budou ověřovat, zda fungují bezpečnostní a požární opatření, ale i odbavování zavazadel nebo zda jsou přehledné orientační cedule.

I kdyby se tak stalo, bude letiště podle ředitele fungovat jen z 20 procent. Obnovení plného provozu očekává Feist až za několik měsíců.

Následky výbuchu na bruselském letišti
Zdroj: ČTK/AP/Ralph Usbeck

V Belgii nyní platí třetí ze čtyř stupňů ohrožení. Belgický parlament přitom zavedl nová bezpečnostní opatření, čím vzbudil úvahy o zvýšení pohotovosti. To však odmítla mluvčí parlamentu. „Bylo nám řečeno, abychom zavedli dodatečná bezpečnostní opatření nad zemí i pod zemí,“ uvedla. Nadále však podle ní platí třetí stupeň.

  • 22. března kolem úterní osmé hodiny ráno (SEČ) došlo na bruselském letišti Zaventem ke dvěma výbuchům v odletové hale. Následně se ozvala exploze také na stanici metra Maalbeek v centru města nedaleko evropských institucí.
  • Zemřelo 32 lidí a tři atentátníci, dalších více než 300 lidí bylo zraněno.
  • K útokům se přihlásila organizace Islámský stát, která podle egyptských zdrojů vyjádřila odhodlání spáchat další útoky. Na útocích se podíleli dva bratři El Bakraouiové – jeden z nich zabíjel na letišti, zatímco druhý v metru – a už dříve sledovaný radikál Nadžim Laachraoui.