Savčenková má pro Moskvu cenu Buta a Jarošenka vězněných v USA

Propuštění Viktora Buta a Konstantina Jarošenka, kteří jsou v amerických věznicích za obchodování se zbraněmi respektive pašování drog, chce Moskva vyměnit za ukrajinskou pilotku Nadiju Savčenkovou. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na neupřesněné zdroje z ruské justice. Ruský soud poslal Savčenkovou na 22 let do vězení za podíl na smrti dvou ruských novinářů.

Moskva již dala najevo zájem vyměnit Nadiju Savčenkovou odsouzenou na 22 let. Ukrajinská média sice spekulovala, že by mohlo jít o dvojici ruských vojáků – podle Moskvy ovšem bývalých – a údajných důstojníků GRU Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrova zadržených na východě Ukrajiny. 

Obchodník se smrtí a pašerák kokainu

Podle Interfaxu má ale Rusko zájem o více lidí, zejména potom o dva americké vězně. Viktor But proslul jako inspirace pro film Obchodník se smrtí, od roku 2012 ale sedí v americkém vězení. Za obchodování se zbraněmi a poskytování pomoci teroristům ho soud poslal za mříže na čtvrt století.

Viktor But
Zdroj: ISIFA/EPA/NARONG SANGNAK

Bývalý pilot Konstantin Jarošenko dostal již rok před Butovým odsouzením dvacetiletý trest za pašování pěti tun kokainu. Moskva proti věznění obou Rusů opakovaně protestovala. Tvrdí, že byli do USA uneseni. Buta zadrželi američtí agenti v Thajsku, Jarošenka v Libérii.

Jsou to informace tiskové kanceláře Interfax, která je ale velmi často velmi dobře informována. Její zdroje zpravidla jsou věrohodné a Interfax velmi často píše dříve o něčem, co se skutečně za několik hodin nebo dnů stane. Je tedy velmi pravděpodobné, že obě jména tam jsou.
Miroslav Karas
zpravodaj ČT v Rusku

Ačkoli se o výměně Nadiji Savčenkové za jiné vězně hovoří již dlouho, jsou podle komentátora Českého rozhlasu Plus Libora Dvořáka jména Buta a Jarošenka překvapením. „Osobně to mám za putinskou poťouchlost. Kdyby se dospělo k dohodě, že budou ve výměně tito kriminální zločinci, byla by to dehonestace Nadiji Savčenkové, která je na Ukrajině považována za národní hrdinku,“ poukázal. Naznačil také, že i sama Savčenková by takovou výměnu mohla odmítnout. Načasování zprávy Interfaxu podle Libora Dvořáka patrně souvisí s tím, že ukrajinský prezident Petro Porošenko ve středu odlétá do Spojených států.

Moskevský zpravodaj České televize upozornil, že o výměně vězňů mohla být řeč i na schůzce ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym v minulém týdnu. Byla nečekaně dlouhá, protáhla se až na čtyři hodiny. 

Dva za jednu nebo třináct za čtyři

Moskva připravila podle agentury Interfax seznam lidí, za které by mohla Nadiju Savčenkovou vyměnit. Výměnu Ukrajinky za dva Rusy vězněné v Americe nepovažuje Rusko za nepoměr. „V případě Savčenkové jde o zvlášť těžký zločin – vraždu dvou ruských občanů. Ti, za které by měla být vyměněna (tedy But s Jarošenkem), nikoho nezabili,“ citovala agentura svůj zdroj. Dodala, že Savčenkové advokát o možnosti výměny za Buta a Jarošenka zatím neslyšel, ale takovou možnost by přivítal.

Libor Dvořák však upozornil, že jak Savčenková, tak But s Jarošenkem by také mohli být součástí širší výměny vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou, případně i dalšími zeměmi. V tom případě by mělo jít o vydání čtyř Ukrajinců z Ruska výměnou za dvanáct nebo třináct vězněných Rusů.

  • Naděžda Savčenková, ukrajinská pilotka, byla v létě 2014 zajata a následně předána ruským úřadům. 
  • V Rusku ji pak soud obvinil z údajné účasti na vraždě dvou ruských novinářů, na které podle obvinění navedla palbu ukrajinského dělostřelectva. Kromě toho byla obžalována i z nelegálního překročení ruských hranic a odsouzena k 22 letům vězení. 
  • Obhajoba ovšem tvrdí, že k útoku na novináře došlo více než hodinu poté, co byla Naděžda zajata, a do Ruska byla převezena násilně.