Urbi et Orbi: Proti zlu bojujme zbraněmi lásky, vyzval František po útocích v Bruselu

Papež František se ve svém  tradičním požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu) zastal uprchlíků, kteří prchají před válkou po statisících do Evropy a dalších zemí. Papež také při této příležitosti odsoudil nedávné teroristické útoky v Bruselu. Proti zlu, slepému a brutálnímu násilí, bojujme zbraněmi lásky, vyzval papež.

František letos odsoudil zejména konflikty v Sýrii a afrických zemích. Připomněl bruselské útoky, při nichž zabili islámští radikálové 31 lidí, ale také řádění extremistů  v Turecku, Nigérii, Čadu, Kamerunu, Pobřeží slonoviny a Iráku. „Je to slepá a brutální forma násilí, která prolévá krev v různých částech světa,“ poznamenal papež.

Evropa podle něj nesmí zapomenout na muže a ženy, kteří usilují o lepší budoucnost. Měl tím na mysli stále početnější řady uprchlíků včetně dětí, jež prchají před válkou, hladem, chudobou a sociální nespravedlností. 

„Tito bratři a sestry příliš často na své cestě potkávají smrt nebo odmítnutí těch, kteří by je mohli přijmout a pomoci jim,“ řekl František. Vyzval přitom evropské i další vyspělé země, aby nezavíraly své hranice.

Urbi et Orbi: Papež se v tradičním poselství postavil za uprchlíky (zdroj: ČT24)

František vyzval svět k míru, milosrdenství a vzájemnému respektu

Papežovo poselství si přijely poslechnout desetitisíce věřících. Požehnání Městu a světu pronesl František krátce v latině, a zaplněné Svatopetrské náměstí tedy neslyšelo další jazyky včetně češtiny jako kdysi.

Kvůli úterním atentátům v Bruselu panují ve Vatikánu zvýšená bezpečnostní opatření. Turecká policie v sobotu varovala křesťany a židy, že by se mohli stát během Velikonoc terčem útoků Islámského státu.

Extremisté by se údajně mohli pokusit zaútočit na kostely na tureckém území, ale cílem by se údajně mohly stát i synagogy. Bezpečnostní opatření by měly podle doporučení zvýšit také zahraniční zastupitelské úřady.

Lidé po celém světě si o Velikonoční neděli připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Tisíce poutníků o svátcích zamířily do míst Kristova života a smrti. Latinský patriarcha odslouží mši v Chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě. Podle legendy leží kostel na místě Ježíšova ukřižování.

Také v Jeruzalémě budou panovat mimořádná bezpečnostní opatření, především kvůli vlně násilí mezi Palestinci a Izraelci v posledních měsících.

Kristovo zmrtvýchvstání si připomínají rovněž Češi. V Chrámu svatého Víta proběhla slavnostní mše, kterou odsloužil pražský arcibiskup Dominik Duka. Došlo na tradiční kropení vodou, což je připomínka křtu. Mši mimořádně zakončil apoštolským požehnáním.

  • Velikonoční nedělí končí takzvané třídení (triduum), které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a Boží hod velikonoční. Třídení v řadě církevních společenství představuje vrchol liturgického roku, neboť obsahuje ústřední bod křesťanské zvěsti: vykoupení lidstva skrze oběť Ježíše Krista za hříchy člověka a jeho vítězství nad smrtí v události zmrtvýchvstání.