Italský chirurg: Takové šrapnely v těle jsem ještě nikdy neviděl

Chirurg Michele Grieco pracuje v univerzitní nemocnici v belgickém Gentu. Po úterních teroristických útocích v Bruselu tam rychlá záchranná služba převezla množství zraněných. Grieco pro zpravodajský server Adnkronos.com popsal, jak netypická zranění lidé utrpěli. Dosud je celkem 31 obětí výbuchů, ovšem ze tří stovek zraněných je jich 61 stále v ohrožení života.

„Staral jsem se o množství pacientů, které přivezli z Bruselu. Měli kovové šrapnely v různých orgánech, od srdce po ledviny, i v dalších částech těla. Nikdy jsem nic takového neviděl. Nebyly to hřeby, ale kovové úlomky velmi podobné kusům olova, jaké se objevují u zranění způsobených při lovu,“ popsal Grieco. 

Jak dodal, lékaři pracovali bez přestávky více než 16 hodin, aby všem poskytli pomoc. „Nejčastěji jsme ošetřovali lidi s popáleninami, zraněními způsobenými explozí i s otravou kouřem. Postupně se nám naplnila jednotka intenzivní péče, stejně jako ta v nemocnici v Leuvenu. Museli jsme okamžitě přepsat celý interní rozpis zákroků a naplánovaných operací a upřednostnili jsme zraněné z Bruselu,“ popsal Grieco, jehož specializací je břišní chirurgie. Na plný výkon podle něj fungovala oddělení obecné chirurgie, vaskulární chirurgie, ortopedie i neurochirurgie.

 „Potrvá několik týdnů, než se pacienti začnou po fyzické stránce vracet do normálního stavu. Začíná však pro ně nejtěžší období. Budou potřebovat odbornou psychologickou pomoc, aby překonali prožitý šok. Do naší nemocnice pacienti často přijížděli už pod sedativy a mnoho z nich je na jednotce intenzivní péče,“ doplnil chirurg.

„Navzdory tomu, že jste zvyklí na velká hromadná neštěstí, pokud se ocitnete uprostřed takovéto tragédie, vždycky se vás to velmi dotkne. Je to těžké pro každého – i pro zaměstnance nemocnic. Ale vyhrnuli jsme si rukávy a dělali jsme všechno pro to, abychom co nejvíce pomohli každému, kdo naší pomoc potřeboval,“ dodal Grieco.