Další humanitární organizace se postavily proti dohodě EU a Turecka o uprchlících

Další humanitární organizace, které pomáhají v Řecku uprchlíkům, se připojily k bojkotu Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) kvůli nesouhlasu s dohodou Turecka a Evropské unie o vracení migrantů. V řeckém táboře Idomeni u makedonské hranice běženci požadují otevření cesty do západní Evropy, menší protesty jsou hlášeny také z uprchlických táborů na řeckých ostrovech v Egejském moři.

V Idomeni, kde se v nehygienických podmínkách již několik týdnů tísní na 13 tisíc lidí, někteří migranti v úterý večer odmítali jídlo a bránili v jeho distribuci. „Když odtud nebudeme moci odejít, tak tu chceme všichni zemřít,“ řekli někteří migranti reportérovi DPA.

Běženci v Idomeni také opět blokovali tamní železniční trať mezi Řeckem a Makedonií, po níž přivezly řecké dráhy staré spací vozy, v nichž může složit hlavu na 250 lidí.

Dva uprchlíci v Idomeni se na protest pokusili zapálit
Zdroj: Kostas Tsironis/Reuters

Z přijímacích center jsou zadržovací

K úternímu oznámení UNHCR a Lékařů bez hranic (MSF), že omezí své aktivity v Řecku, se připojily další dvě organizace – Mezinárodní záchranný výbor (IRC) a nevládní norská uprchlická rada. Protestují tak proti tomu, že po dohodě EU s Tureckem se z přijímacích zařízení stala „zadržovací centra“, která běženci nesmí opustit. UNHCR v úterý oznámil, že přestane uprchlíky do těchto center z pobřeží převážet.

Dohoda mezi EU a Tureckem o vracení migrantů, která začala platit v neděli, předpokládá, že běženci, kteří připlují z Turecka a v Řecku nepodají žádost o azyl nebo jejichž žádost nebude kladně vyřízena, budou vráceni do Turecka. Evropská unie má za to přijmout stejný počet lidí s nárokem na azyl z Turecka.

Dohoda není dořešena, upozorňují Řekové

Napětí mezi uprchlíky v Řecku roste i proto, že zatím není jisté, kdy začne jejich vracení do Turecka. Od neděle jsou běženci drženi v hotspotech. Podle řeckých úřadů ale ještě nejsou dořešeny všechny legální a praktické otázky dohody.

Řecko totiž nemá dostatek úředníků na vyhodnocování žádostí o azyl, měly by jim přijet posily z dalších evropských zemí. Pomoc nabídla dvacítka zemí, včetně České republiky. Podle Evropské komise bude potřeba asi 4000 lidí, mimo jiné policistů, vojáků, úředníků, kteří budou žádosti posuzovat, překladatelů i soudců, kteří mají řešit odvolání neúspěšných žadatelů.

Podle UNCHR v zemi není ani dostatečná a adekvátní ubytovací kapacita pro žadatele o azyl. V Řecku je nyní na 52 000 uprchlíků, kteří se tam začali hromadit, když asi před měsícem země na takzvané balkánské trase omezily průchod běženců přes své území dál do západní Evropy.