Jsme jediným národem pod okupací. Je načase mít vlastní stát, říká palestinský velvyslanec

Palestinský velvyslanec Khaled Alattras v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Vznik samostatné Palestiny je jediným řešením desítky let trvajícího izraelsko-palestinského konfliktu, řekl v Interview ČT24 palestinský velvyslanec v ČR Khaled Alattras. Dodal, že Palestinci jsou jediným národem světa žijícím pod okupací a násilné útoky, ke kterým v poslední době ve velké míře dochází, jsou jen výsledkem zklamání Palestinců z nulového pokroku při jednání o budoucnosti jejich národa. Palestinské vedení ovšem veškeré násilné činy odmítá a chce se vydat cestou jednání.

Minulý týden Izrael oznámil, že zabral 230 hektarů území na okupovaném Západním břehu Jordánu. Na tomto území plánuje rozšíření nedalekých židovských osad a výstavbu turistických objektů. „Izraelská okupace porušuje veškerá práva Palestinců. Těmi osadami brání míru a vytvoření palestinského státu,“ říká palestinský diplomat.

Západní břeh Jordánu se má stát podle původních mírových rozhovorů stejně jako Pásmo Gazy palestinským státem. Osadnické aktivity Izraele na tomto území považuje většina světa za nelegální a za překážku dohody s Palestinci. Izrael tvrdí, že i v případě dohody si chce na Západním břehu ponechat velké bloky osad. Palestinské vedení uvádí, že mírové rozhovory, které se konaly naposledy v roce 2014, skončily nezdarem právě kvůli osadám.

Násilné útoky? Reakce mladých lidí, kteří přišli o všechny iluze

Podle průzkumu veřejného mínění (provedeného na Západním břehu) většina Palestinců stále podporuje ozbrojené útoky proti Izraelcům. Počet Palestinců souhlasících s útoky, které jsou většinou prováděny nožem, během posledního čtvrt roku mírně klesl, a to o devět procentních bodů na 58 procent.

Palestinský analytik Chalíl Šikakí se domnívá, že snižování podpory násilným útokům je dáno prohlubujícím se poznáním, že tyto akce nijak nepomohly palestinským zájmům. Od poloviny loňského září Palestinci takto zabili 28 Izraelců a dva Američany. Útoky zahrnují bodné rány, střelbu a přejetí autem. Ve stejném období zahynulo také nejméně 185 Palestinců, které usmrtili izraelští vojáci a ozbrojení izraelští civilisté.

Střežená hranice mezi židovskou osadou a Západním břehem
Zdroj: ČTK/AP

Velvyslanec Alattras ujišťuje, že palestinské vedení násilné útoky nepodporuje: „Odsuzujeme veškeré útoky na civilisty. Nicméně říkám, že všichni Palestinci na Západním břehu, v Gaze a ve východním Jeruzalémě jsou lidmi pod okupací. Tudíž mají právo se bránit proti okupantovi.“

Alattras dodává, že útoky nejsou nijak organizované, jde o jednotlivce, mladé lidi, kteří ztratili veškeré iluze a víru v mírová jednání a mezinárodní dohody. „Na druhou stranu i Izraelci právě proti demonstrantům beze zbraní používají sílu a zbraně,“ dodává palestinský velvyslanec.

„Jako Palestinci jsme jediným národem na celém světě pod okupací. A už je načase, abychom měli nějaký nárok na svůj vlastní stát,“ tvrdí Alattaras. Řešení izraelsko-palestinského konfliktu je však kvůli situaci v dalších zemích Blízkého východu odsouváno na „nižší příčky zájmu“. „Abychom byli bodem klidu a míru uprostřed celého Středního východu, je třeba naši otázku vyřešit,“ uzavírá palestinský diplomat.