Baseball - další zdolaná meta vzájemných vztahů USA a Kuby

Pryč jsou časy, kdy k sobě Spojené státy s Kubou měly sice blízko - a přece tak daleko. Kromě diplomacie a ekonomiky se přitom jejich vztahy narovnávají i na sportovním poli: když na Kubě, tak zejména v baseballu. Ostatně i americký prezident Barack Obama si při své historické cestě na ostrov nenechá ujít návštěvu netradičního zápasu. Bude Obamův krok vnímán jako triumfální homerun, nebo tvrdý out? Přímo na Kubě natáčel zpravodaj Martin Řezníček.

Baseball patří k ostrovu stejně neodmyslitelně jako doutníky, salsa nebo rum. Castrův režim, americká vláda a nejvyšší baseballová liga přitom měsíce vyjednávají, jak Kubáncům umožnit hrát legálně v USA. Jen několik dnů před cestou Bílý dům oznámil, že pravidla zjednodušuje.

Cesta talentovaných sportovců do nejlepší soutěže světa přitom až doteď znamenala mnohem víc, než jen překonat vody Mexického zálivu – i když Kubánci mnohdy museli pašerákům platit, aby se vůbec do Ameriky dostali. Nyní se například nebudou moci vzdát kubánského občanství.

Kuba a USA: V baseballu pro jednou není vítězů či poražených (zdroj: ČT24)

Obama bude prvním úřadujícím prezidentem USA, který za téměř 90 let přijede na „ostrov svobody“. Součástí výjimečné cesty bude i výjimečný zápas – střetne se místní reprezentace s týmem z Floridy. Utkání má přitom symbolický kontext - Obama bude fandit na stejném stadionu, kde kdysi zápasy slavnostně zahajoval Fidel Castro.

Obě země zároveň testují, jestli by je společná láska k baseballu nemohla přenést přes neshody v jiných oblastech. „Myslím, že je to historická událost, velmi emocionální… Bude to dobrá věc pro mezinárodní sport i pro Kubu,“ dodává trenér kubánského týmu Victor Mesa.

Kritici však Obamovi vyčítají, že se Kuba v lidských právech nepohnula ani o metu. Aby se z jedné tribuny americký prezident usmíval společně s Raulem Castrem, prý ještě čas neuzrál.