Německý soud vyměřil útočníkům na ubytovnu s migranty sedm a osm let

Události: Německý soud vynesl tresty za útok na migranty (zdroj: ČT24)

Sedm a osm let vězení za pokus o vraždu dostali dva muži, kteří loni v srpnu zapálili ubytovnu pro běžence v Dolním Sasku. Žena, která je opilé na místo činu odvezla, dostala čtyři a půl roku. Německo se potýká s nebývalým nárůstem počtu útoků na azylové domy. Loni jich bylo přes tisíc. Letos už tři sta. V desetině případů šlo o žhářství.

Odsouzení muži se v noci na 28. srpna loňského roku pokusili zapálit ubytovnu pro žadatele o azyl v Salzhemmendorfu, asi 40 kilometrů jižně od dolnosaské metropole Hannoveru. Nádoba s hořlavinou proletěla zavřeným oknem do místnosti, kde žila rodina ze Zimbabwe. Nikdo nebyl zraněn jen díky tomu, že chlapec, který běžně ležel na místě dopadu, spal právě ve vedlejším pokoji u své matky.

Pachatelé se před začátkem procesu k činu přiznali. Popřeli ale, že by jejich motivem byla nenávist k cizincům. Za spouštěč svého jednání označili alkohol. Soudní znalec ale mimo jiné na základě analýzy obsahu jejich mobilních telefonů a výpovědí svědků označil útok za xenofobní.

Německo už zaznamenalo více žhářských útoků na ubytovny pro žadatele o azyl. Na počátku loňského prosince Spolkový kriminální úřad (BKA) uvedl, že ubytovny pro běžencese v Německu v roce 2015 staly terčem více než 800 útoků, což je čtyřikrát více než v roce 2014.

Za drtivou většinou z nich údajně stojí přívrženci krajní pravice. Německo je jedním z hlavních cílových států, kam běženci směřují. Loni jich do země podle oficiálních údajů přišel více než jeden milion.