Odkud Rusko vysílalo vesmírné i vojenské rakety – provoz kosmodromu v Plesecku slaví 50 let

Mimo kazašský Bajkonur šlo o nejvytíženější kosmodrom v Sovětském svazu a pozdějším Rusku. Komplex Pleseck je ukrytý v sibiřských lesích na severozápadě Ruska a startovalo z něj přes 1500 kosmických nosičů. Tím prvním byla družice Kosmos 112, která zahájila cestu do vesmíru přesně před 50 lety – 17. března 1966. Z kosmodromu byly vypuštěny československé a české družice Magion a Mimosa.

Podle serveru spacetoday.org je nyní v provozu po celém světě 22 kosmodromů. Za první klasický kosmodrom světa je označován nejznámější ruský kosmodrom Bajkonur, který ale leží na území Kazachstánu. Je o 11 let starší než Pleseck.

Symbolem amerického dobývání vesmíru se stal floridský Mys Canaveral, Evropské kosmické agentuře (ESA), zase slouží kosmodrom Kourou ve Francouzské Guyaně.

ESA využívá kosmodrom pro své dva klíčové vesmírné programy Copernicus, jehož cílem je vybudovat evropské kapacity pro pozorování Země z vesmíru a zlepšit monitorování klimatických změn či přírodních katastrof, a satelitní navigační systém Galileo, jehož administrativní centrum je v Praze.