Řecké úřady: Dobrovolníci navádějí uprchlíky k přechodu hranice s Makedonií

Dobrovolníci u hranic s Makedonií nenabízejí jenom humanitární pomoc, ale i rady, jak se přes hranici dostat, tvrdí řecké úřady. Obviňují dobrovolníky, že navádějí utečence k hledání cesty do sousední země. V pondělí se podařilo skupině několika set uprchlíků doprovázených desítkami dobrovolníků a novinářů proniknout do Makedonie. Tam je ale zadržela armáda a policie. Tábor v Idomeni, odkud uprchlíci do Makedonie míří, by řecké úřady mohly vyklidit do 20 dnů.

Řecký vládní zmocněnec pro uprchlíky Jorgos Kyritsis upozornil, že běženci dostávají od dobrovolníků prospekty v arabštině s pokyny, jak obejít hraniční plot, který končí u několik kilometrů vzdálené řeky tvořící přirozenou hranici mezi Řeckem a Makedonií.

V pondělí tak proniklo do Makedonie zhruba šest set až sedm set uprchlíků. Doprovázeli je humanitární aktivisté. Přes rozvodněný tok vytvořili živý řetěz a běžencům pomáhali přenášet děti, oblečení a potraviny. Na místě byli i novináři.

Na makedonském území byli všichni zadrženi armádou a policií. Zatímco uprchlíky Makedonci vzali do vojenských nákladních vozidel, aktivisty a fotoreportéry po vybrání pokut za nedovolené překročení hranice propustili a nechali je jít zpátky do Řecka. Kyritsis varoval, že tyto zahraniční aktivisty a novináře budou chtít Atény vyhostit.

Navracení běženců

Makedonie chystá podle řeckých médií protestní diplomatickou nótu a chce zadržené běžence vrátit do Řecka. Vzhledem k rozporným informacím prý ale zatím není zcela jasné, zda se tak už stalo. Podle jedné informace už poslala Makedonie zpět do Řecka šest set migrantů. Většina jich byla podle makedonské policie vrácena už v pondělí a v noci na úterý.

Atény však tuto informaci oficiálně nepotvrdily. Zatím daly najevo, že přijetí těchto imigrantů „zváží“ s ohledem na ubytovací kapacity v nouzových táborech. Ty ale nestačí ani pro uprchlíky přítomné nyní v Idomeni, kde jich je kolem 12 tisíc.

Tábor uprchlíků u obce Idomeni
Zdroj: Stoyan Nenov/Reuters

Navíc se od říčky Suva reka vrací do Idomeni zhruba tři sta až čtyři sta lidí patřících ke skupině směřující oklikou do Makedonie. Vracející se běženci se už nestihli do Makedonie dostat, když hranici obsadili makedonští vojáci. Noc na dnešek lidé strávili na březích řeky a chtěli tam zůstat. Na rozdíl od Idomeni by se jim tam ale hůře dostávalo základních potřeb.

Zbytek utečenců v Idomeni začal „opevňovat“ svoje stany igelitovými plachtami a dávat tak najevo odhodlání nenechat se vystěhovat do jiných záchytných táborů a dosáhnout možnosti pokračovat v pouti dál do Evropy. 

Zprávy 16: Na pomoc s humanitární krizí v Řecku má jít až 700 milionů eur (zdroj: ČT24)

Řecký ministr pro migrační politiku Jannis Muzalas nicméně prohlásil, že by řecké úřady mohly vyklidit uprchlický tábor v Idomeni do 20 dnů. Atény původně tvrdily, že chtějí krizi v Idomeni vyřešit do konce tohoto týdne. Podle Muzalase je hlavním důvodem k prodloužení lhůty právě nedostatek vhodných kapacit pro ubytování běženců v jiných přijímacích zařízeních. „Tyto kapacity se neustále rozšiřují, ale uprchlíků je příliš,“ uvedl Muzalas.

Evropský komisař Dimitris Avramopulos prohlásil, že situace v Idomeni se už dávno stala neúnosnou, a znovu vyzval země Evropské unie, aby poskytly útočiště uprchlíkům na základě předchozích dohod.