Na vládu pravice to není, říká lídr nejsilnější pravicové strany na Slovensku

Šanci na vznik pravicové vlády na Slovensku považuje lídr Slobody a solidarity (SaS) Richard Sulík za mizivou. Nejsilnější pravicová strana zahájila vlastní neoficiální jednání o možné vládní koalici. Sulík reagoval na rozhodnutí dvou stran pravého středu, které o víkendu změnily svůj předchozí odmítavý postoj k povolebním jednáním s vládními sociálními demokraty Roberta Fica. Ten dostal jako první od prezidenta pověření ke složení nového kabinetu.

„V tomto okamžiku je šance na vznik slušné pravicové vlády mimořádně nízká. Pro nynějšek máme za to, že Robert Fico svého pověření využije a vládu představí,“ řekl šéf Svobody a solidarity. Také avizoval, že bude i nadále vykonávat mandát poslance Evropského parlamentu, tedy že se nestane poslancem slovenské sněmovny, za kterého byl v parlamentních volbách zvolen. Souběh obou mandátů slovenská ústava nedovoluje.

Od Roberta Fica neočekávám velkou změnu jeho chování. Za poslední čtyři roky jeho vládnutí bylo medializováno více než 150 korupčních kauz.
Richard Sulík
předseda Slobody a solidarity

Vznik široké pravicové koalice o víkendu odmítla nacionalistická Slovenská národní strana (SNS), která sehrává klíčovou roli při sestavování nové vlády. Její podpora by zaručila pěti dalším stranám pravého středu pod vedením SaS ve sněmovně potřebnou většinu.

Pravicové strany se otočily k Ficovi

Zároveň se SNS obrátila k jednáním s vládním Smerem-SD. Krátce nato otočily i strany pravého středu Sieť a Most-Híd a již o víkendu se jejich zástupci setkali s Ficem. Po schůzkách shodně tvrdili, že dalším rozhovorům nic nebrání.

Zpravodaj ČT: Voliči stranám příklon k Ficovi neodpouští (zdroj: ČT24)

Podle zpravodaje ČT v Bratislavě Davida Miřejovského považuje řada voličů obou stran jejich postup za zradu. „Vypadá to, že voliči to těmto stranám neodpustí. Podle různých rychlých průzkumů až 80 procent voličů třeba Mostu je proti tomu, aby strana šla do vlády se Smerem. U Sietě je to až 50 procent,“ říká David Miřejovský.

  • Smer-SD – 28,3 procenta
  • SaS – 12,1 procenta
  • OĽANO – NOVA – 11 procent
  • Slovenská národná strana – 8,6 procenta
  • Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko – 8 procent
  • Sme rodina – Boris Kollár – 6,6 procenta
  • Most-Híd – 6,5 procenta
  • Sieť – 5,6 procenta