180 centimetrů a kult osobnosti. "Strejda Si" vládne Číně tři roky

Události: Kult osobnosti čínského prezidenta (zdroj: ČT24)

Přesně tři roky je u moci jeden z nejvýraznějších pekingských vládců posledních dekád. A není to jen na Čínu nadprůměrná výška 180 centimetrů, která Si Ťin-pchinga odlišuje od okolí i většiny jeho předchůdců. Svou politikou soustředil v rukou moc, jakou měl málokterý čínský prezident. V současné době se Si Ťin-pching chystá na návštěvu Česka.

Mezi nejvýznamnější osobnosti moderní historie patří v Číně tři výrazní vůdci: zakladatel komunistické Číny Mao Ce-tung, otec ekonomických reforem Teng Siao-pching a současný prezident Si Ťin-pching. 

Za tři roky své vlády shromáždil víc moci než jakýkoliv jeho předchůdce. Přitvrdily zátahy proti kritikům vlády i obhájcům práv. Obávaná protikorupční kampaň si vybírá oběti i mezi vlivnými straníky.

Drží ve svých rukou mnoho ústavních pravomocí, což před ním nedělal žádný čínský vůdce. Má to dvě možná vysvětlení: Buď nebyli tak silní, aby to mohli dělat, anebo prostě nemuseli. Nepotřebovali to, protože měli autoritu.
Sü S' ťien
politolog, tchajwanský Institut politických věd Academia Sinica

Svou lidovostí si Si Ťin-pching získává srdce Číňanů, kteří mu říkají Strejda Si. Rád se také ukazuje jako obyčejný člověk, který se nebojí třeba najíst v bufetu. Jedna síť restaurací se stala v Číně hitem, když se v ní prezident zastavil na plněné knedlíčky. Židli, na které seděl, dokonce nechali vystavit v centrále.

Propaganda čínského prezidenta Si Ťin-pchinga
Zdroj: ČT24

Nejnověji si bere pod křídla média. Při prezidentově nedávné návštěvě dostali novináři za úkol milovat stranu, chránit ji a sloužit. „Doufám, že budete podávát objektivní a komplexní zprávy o rozvoji čínské ekonomiky a společnosti, říkat pravdu o Číně a popularizovat čínskou kulturu,“ vyřkl své přání Si Ťin-pching.

Zatímco někteří na prezidentovu počest skládají verše, najdou se i vzdorující novináři. Redaktor významného jihočínského deníku propašoval do titulku odvážnou myšlenku: „Duch čínských médií zemřel, protože nesou jméno strany“. Obratem skončil na dlažbě.

"Duch čínských médií zemřel, protože nesou jméno strany“
Zdroj: ČT24