Řecká vláda chce dostat běžence z Idomeni do konce příštího týdne

Krize v Idomeni na řecko-makedonské hranici bude vyřešena do konce příštího týdne. Tvrdí to náměstek řeckého ministra obrany Dimitris Vitsas. Na místě je teď asi 12 tisíc uprchlíků, kteří se původně chtěli dostat přes hranici dál do Evropy, ale Makedonie uprchlíky na své území přestala pouštět začátkem tohoto týdne. Podobná opatření přijatá Slovinskem, Chorvatskem a Srbskem uzavřela dosud používanou takzvanou balkánskou cestu do EU.

„Doufám, že se situace v Idomeni zvládne do konce příštího týdne bez použití násilí,“ řekl Vitsas televizi Mega. Vláda chce prý přimět rodiny s dětmi odejít do přijímacích center, která existují jinde v Řecku. V pátek podle náměstka ministra z Idomeni odešlo 400 osob a jsou nyní ve střediscích na severu Řecka. V Idomeni však zůstává nadále asi 12 tisíc lidí v podmínkách zhoršených špatným počasím.

Spí jen v provizorních stanech, které stojí na zabláceném poli. Dobrovolníci nestíhají uprchlíkům rozdávat potřebnou pomoc. Nedostatkovým zbožím jsou v dešti hlavně jakékoli přístřešky. „Podívejte se kolem, to mluví za vše. Lidi napěchovaní u hranice, obklopení blátem, vodou, loužemi, bez pořádných přístřešků. Všichni čekají, co se stane po příštím evropském summitu,“ popisuje Lucy Carriganová ze záchranného týmu. 

Mnozí z těch, kdo jsou v Idomeni, stále doufají, že se hranice otevře. Na 200 Iráčanů a Syřanů zahájilo v sobotu protest a všichni včetně dětí zablokovali železniční trať přes hranici s voláním ‚Otevřete hranici'.

Podle agentury AFP dnes zahájil čtyřiačtyřicetiletý Syřan Názim Sarhán protestní hladovku. Ohlásil to před svým stanem v Idomeni. Do Evropy cestuje se svými třemi dětmi a chce se dostat do Německa, kde je už prý jeho žena a jedno dítě. Manželka trpí údajně rakovinou. „Chci ji vidět, alespoň jeden den,“ řekl novinářům.

Ta situace tam, to bylo příšerné, příšerné. Vidíte to v televizi, každý o tom ví. Nemohli jsme tam vydržet, protože mám ženu a dítě. Pro samotného člověka to není problém, pro muže a chlapce asi taky ne, ale pro děti a rodiny je to moc těžké.
Aduan Hadji
syrský uprchlík
U hranic přespává asi 12 tisíc uprchlíků (zdroj: ČT24)

Jen od počátku letošního roku už z Turecka do Řecka připlulo podle OSN skoro 140 tisíc běženců. V Řecku je teď podle vlády asi 42 tisíc uprchlíků, z toho asi 7700 na ostrovech, kam stále denně z Turecka připlouvají čluny s novými běženci.

Balkánská cesta
Zdroj: ČT24

K albánské hranici přijela první větší skupina uprchlíků

Složitá situace na makedonsko-řecké hranici zřejmě bude mít za následek, že budou uprchlíci hledat jinou trasu - jedním z předpokládaných směrů může být Albánie, Černá Hora a Bosna a Hercegovina. K albánské hranici už dorazila v pátek večer první větší skupina běženců z Řecka.

Makedonská agentura MIA upřesnila, že 162 běženců přijelo v pátek kolem 19:00 autobusy do městečka Konica z přístavu Pireus. Konica se nachází asi 12 kilometrů od albánsko-řeckého hraničního přechodu Tři mosty.

Albánská policie již v uplynulých dnech zvýšila svou přítomnost na hranicích s Řeckem. Nejmenovaný představitel ministerstva vnitra podle bělehradské televize B92 sdělil, že hranice s Řeckem je střežena dnem i nocí a že policie pomezní oblasti neustále kontroluje.

Řekové prý odmítají pustit českého zástupce na kontrolu hotspotů

Česko a Řecko řeší další problém - tentokrát v souvislosti s migrační krizí. Řekové podle deníku Právo v posledních dvou měsících opakovaně nepovolili vstup českého zástupce do takzvaných hotspotů, které slouží jako registrační střediska pro uprchlíky. V příštích týdnech má přitom Česko přijmout prvních 20 uprchlíků z tamních táborů.

Ministr vnitra Milan Chovanec chce situaci co nejdřív řešit se svým řeckým protějškem. „Mohu potvrdit, že náš styčný důstojník pro relokaci už několik týdnů nedostal od Řecka povolení k návštěvě hotspotů. Toto jednání považujeme za projev nedůvěry, který rozhodně budu s řeckým kolegou při první možné příležitosti řešit,“ řekl Právu Chovanec.