Posselt pro ČT: Politiku Angely Merkelové důrazně podporuji

Bernd Posselt hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt podporuje v řešení uprchlické krize politiku německé kancléřky Angely Merkelové. Podle něj je nyní nejdůležitější, aby se přestavitelé států zaměřili na pomoc lidem, kteří museli kvůli bezpečnostní situaci opustit své domovy a ve snaze ochránit své životy se uchýlit do cizích států.

Nejvyšší představitel sudetských Němců v rozhovoru pro ČT připomněl, že na světě je nyní víc uprchlíků než po 2. světové válce. Je proto nutné klást důraz na pomoc a řešení krizí, které miliony lidí vyhnaly z domovů. „Lidé, kteří museli opustit svou vlast, potřebují podporu a pomoc,“ zdůraznil Posselt. Už loni v listopadu v rozhovoru pro časopis Týden přirovnal syrské uprchlíky k někdejším vysídlencům ze Sudet.

Německá kancléřka Merkelová v posledních měsících čelí kvůli své vůči uprchlíkům vstřícné politice tvrdé kritice jak z řad opozice, tak i od vlastních spolustraníků a některých představitelů členských států Evropské unie.

Kritika? Merkelová si získala i spoustu obdivovatelů

Bernd Posselt v Interview ČT24
Zdroj: ČT24

Podle Posselta je ale důležité vidět, že si Merkelová získala svým přístupem také řadu obdivovatelů. „Vždycky, když se člověk velmi angažuje a dělá něco odvážného, s plným nasazením, získává mnoho kritiků i obdivovatelů. A samozřejmě: když se vám to daří, získáváte stále více obdivovatelů. A pokud se daří méně, přibývá kritiků.“ 

Podle Posselta ale není prostor pro drolení evropské politiky. Naopak by mělo docházet k její další integraci, díky čemuž bude Evropa schopna lépe potírat agresivní politiku Ruska. Zejména během jednání ministerských rad a summitů se podle něj často projevují „státní egoismy“, kterým právě Merkelová dokáže velice dobře čelit. „Svým klidným postojem získává v Evropě velké uznání,“ ujišťuje Posselt.

To, že kancléřka nemá v otázce migrace stoprocentní podporu od všech spolkových zemí (a nejhlasitějším odpůrcem je bavorský premiér Horst Seehofer), nepovažuje Posselt za nic překvapivého.  „Bavorsko vždy dělalo svou vlastní politiku. Je to jeden z nejstarších státních útvarů v Evropě (…) Německo je federálním státem, takže nějaká centralisticky stanovená politika nemůže existovat. Jsou to spolkové země, které vytvořily Německo, ne naopak,“ připomněl mluvčí sudetských Němců.

Sobotkova návštěva v Bavorsku? Přátelská, uvolněná a konstruktivní, kvituje Posselt

V souvislosti s návštěvou českého premiéra Bohuslava Sobotky v Bavorsku vyzdvihl Bernd Posselt stále se zlepšující česko-bavorské vztahy. „Návštěva se odehrála ve velmi dobré a uvolněné atmosféře, a hlavně konstruktivní,“ pochválil Posselt jak českého premiéra Sobotku, tak i jeho bavorského protějška Horsta Seehofera. „Je důležité, že vztahy mezi Bavorskem a Českem jsou navazovány a pěstovány přímo, a ne přes Berlín,“ dodal.

Bohuslav Sobotka s Horstem Seehoferem
Zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader

Přátelské atmosféry, která by byla ještě před několika lety kvůli historickým sporům nemyslitelná, si všimnul i bavorský deník Oberbayerisches Volksblatt. „Občas je i toto zpráva: Mezi Bavorskem a Českem panují nyní takřka normální vztahy. Horst Seehofer stál v mnichovském paláci prince Carla pod gigantickým lustrem a na Bohuslava Sobotku se díval velmi spokojeně,“ uvedl list s tím, že jednání obou politiků bylo mimořádně uvolněné a dokonce velmi zábavné.

Deník připomněl, že někdejší bavorský premiér Edmund Stoiber se s ohledem na Němce vyhnané a vysídlené z někdejšího Československa pečlivě Praze vyhýbal, což ale před pěti lety právě Seehofer změnil, když se jako první předseda vlády této spolkové země do české metropole vydal.

Odsunutím do pozadí sporu o dekrety prezidenta Edvarda Beneše, na jejichž základě museli Němci opustit Československo, sleduje Seehofer politiku, která míří vpřed, a nikoli zpět.