Srbsko vyhlásilo stav ohrožení kvůli záplavám

Srbská vláda vyhlásila v celé zemi stav ohrožení kvůli záplavám způsobeným vytrvalými dešti v posledních dnech. Rozvodněné toky a trvající vydatné srážky vyvolávají obavy, že tisíce lidí budou muset opustit domovy. Meteorologové varují, že pršet má i celou noc. Kabinet rovněž sdělil, že kvůli migrační krizi bude v nastalé situaci na hranicích pomáhat policii armáda.

Už v pondělí srbská média informovala o vodě zaplavující domy a rozsáhlé plochy zemědělské půdy v centrální části země. Stav nouze byl vyhlášen ve městech Čačak, Novi Pazar, Bajina Bašta, Arilje a Topola. V okolí Čačaku musely být evakuovány stovky lidí.

Na řadě míst byly kvůli povodním přerušeny dodávky elektrického proudu a pitné vody. Někde se už také naplnily obavy úřadů ze sesuvů podmáčené půdy a z padajícího kamení.

Vláda po dnešním zasedání štábu pro mimořádné situace vyhlásila v zemi stav ohrožení jako preventivní opatření, „které usnadní a urychlí práci všech státních orgánů v zájmu ochrany života a zajištění bezpečnosti občanů,“ citovala televize B92 z prohlášení kabinetu premiéra Aleksandara Vučiče.

Televize s odvoláním na vládu rovněž uvedla, že „celkovou situaci ztěžuje migrační krize, a proto policii při ochraně hranic bude v nadcházejících dnech pomáhat armáda“.

Srbská vláda bere nebezpečí plynoucí z povodní velmi vážně vzhledem k velkým záplavám, které zemi zasáhly před pouhými dvěma roky. Způsobily tehdy značné materiální škody přesahující v přepočtu 40 miliard korun a vyžádaly si více než pět desítek lidských životů.