Dánská teenagerka chystala chemický útok ve školách, předtím se obrátila k islámu

Dánský soud obvinil šestnáctiletou Dánku z plánování teroristického útoku na dvě školy, z toho jednu židovskou. S přípravou chemické bomby, kterou chtěla v zařízení odpálit, jí pomáhal přítel - čtyřiadvacetiletý bývalý syrský bojovník. Dívka nedávno konvertovala k islámu.

Obvinění bylo vzneseno v předběžném slyšení u soudu ve městě Holbaek, ležícím severozápadně od Kodaně. Prokurátor Kristian Kirk prohlásil, že dvojice si obstarala chemikálie a snažila se vyrobit výbušniny s úmyslem spáchat teroristické útoky proti dvěma školám.

K atentátům mělo dojít v židovské škole v Kodani a jedné další dánské škole poblíž města Farevejle. Do obou institucí chodí děti ve věku šest až patnáct let, píše International Business Times.

Oba podezřelí byli zadrženi už v lednu a jsou od té doby drženi ve vyšetřovací vazbě, uvedla dánská média s odvoláním na policii a prokuraturu. Dvojice tvrdí, že je nevinná, soud ale nyní nařídil prodloužit vazbu až do konce dubna.

Dánská bezpečnostní informační služba tvrdí, že není důvod zvyšovat bezpečnostní opatření na školách nebo stupeň ohrožení terorismem, který je stále na úrovni „vážného ohrožení“.

Koncem ledna poslal dánský soud v odvolacím řízení na devět let do vězení šestnáctiletou Lisu Borchovou za brutální vraždu své matky. Zabila ji na podzim 2014 se svým tehdy osmadvacetiletým iráckým přítelem nožem po vzoru vražd, jaké na videích zveřejňují radikálové z Islámského státu (IS).