Předvolební kampaň na Slovensku: Zdrženlivá opozice a Fico bez konkurence

Až v sobotu rozhodnou Slováci o nové vládě, vítěz parlamentních voleb je ale prakticky známý už teď. Podle průzkumů bude počtvrté v řadě triumfovat Ficova strana Smer-SD. Stejná čísla ale říkají, že přijde o dosavadní většinu v Národní radě. Kampaň poznamenaly migrační krize i protesty učitelů a zdravotních sester. Většina stran se v předvolební kampani ani moc nesnažila.

Na Slovensku je od čtvrtka zakázána agitace. Podle tamního tisku hrozí stranám za porušení moratoria pokuty až do 300 tisíc eur (osmi milionů korun), médiím pak do 10 tisíc eur.

Podle posledních průzkumů připadne sociálně-demokratickému Smeru až 38 procent hlasů. Do parlamentu by se mohlo dostat až šest stran, po Ficově partaji si nejlépe vede opoziční Sieť s možným šestnáctiprocentním ziskem. Stranu vede neúspěšný prezidentský kandidát Radoslav Procházka.

Nedostatek silných témat

Smer-SD v kampani neustále mluvil o nebezpečí uprchlické krize. „Nedovolíme, aby naše cíle ohrozili migranti a politická nestabilita. Děláme pro lidi a chráníme Slovensko,“ prohlašoval Fico v předvolebním spotu.

Žádná jiná strana ale nepřišla se silným tématem, které by rezonovalo společností. Fico se opakovaně nechal slyšet, že voliči rozhodnou buď o stabilní vládě s účastí jeho Směru-SD, nebo o zopakování široké koalice stran pravého středu, kterou nazval „pravicovým slepencem“.

Volby by mohly být pro opoziční strany silným varováním, protože z průzkumů vyplývá, že voliči už hledají jiné strany, jiné osobnosti a nevěří starším politickým partajím. Toto bude možná poslední možnost, aby se strany vzchopily, našly nové vůdce a změnily programy – začaly se věnovat školství, zdravotnictví a přesvědčili voliče, že jsou tady pro ně.
David Miřejovský
zpravodaj ČT

Jediný větší Ficův výpad mířil na Matoviče

Slovenské opozici chybí jasný lídr a Fico se tak neměl vůči komu vymezit. Až měsíc před volbami nakonec zaútočil na Igora Matoviče - šéfa strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OľaNO), kterého obvinil, že před osmi lety podvedl stát na daních. „Fiktivně převedl svoji firmu, zničil celé účetnictví a vypral 122 milionů! “ prohlásil stávající premiér.

Igor Matovič
Zdroj: ČT24

Podle Fica opoziční politik nechal odvést účetní dokumenty do sběru jen den před daňovou kontrolou. Matovič se bránil, že nic špatného neudělal. „Mám dokumenty, že vše je v pořádku,“ konstatoval politik.

Matovič navíc obviňoval předsedu vlády, že proti němu zneužívá státní aparát. Dokumenty, které Fico ukázal médiím totiž podle něj mohla mít jen finanční správa nebo policie.

Vzájemné osočování z podvodů skončilo po pěti dnech, když Matovič pozval televizní štáby na půdu domu své babičky, kam před lety účetnictví odvezl. Případ stále prověřuje policie, Matovičově straně ale preference rostou poté, co se začal prezentovat jako oběť státní moci.

Slovenský parlament
Zdroj: ČT24

Na 4,4 milionu oprávněných voličů si může vybrat z více než dvou desítek stran a hnutí, z nichž asi třetina má reálnou šanci dostat se do sněmovny. Nová vláda převezme v létě historicky první slovenské předsednictví v Evropské unii.