Zika už je i na Slovensku, pacientka se vrátila z Jižní Ameriky

Slovensko hlásí první potvrzený případ nakažení virem zika. Jde o ženu, která se do země vrátila z Jižní Ameriky a poté skončila v nemocnici v Prešově. Dosud byla choroba diagnostikována ve více než třiceti zemích. Minulý týden se první dva nakažení objevili i v Česku. Proti viru zika neexistuje účinný lék.

Podezření na virus zika prokázala analýza vzorků v německé laboratoři. „Pacientka měla klinické projevy. Hospitalizována byla ve středu a po odeznění klinických příznaků byla v pátek propuštěna. Byla informována o tom, že v této chvíli nesmí darovat krev a nedoporučuje se, aby otěhotněla,“ uvedl slovenský ministr zdravotnictví Viliam Čislák. 

„Nemusí být nijak izolovaná,“ dodal Čislák s tím, že žena nikoho neohrožuje. Zika totiž není virus, který by se šířil vzduchem. „Odezní jako chřipka,“ přiblížil ministr. 

„Jsem velmi rád, že se na toto onemocnění myslelo hned na začátku a udělala se opatření, která byla nezbytná pro tuto pacientku a lidi, kteří cestují do zemí, kde toto onemocnění je,“ dodal.

Dva případy viru zika byly minulý týden potvrzeny i v Česku. Jde o muže a ženu, kteří se vrátili z dovolené v Martiniku a v Dominikánské republice.

obrázek
Zdroj: ČT24

Virus přenášejí komáři druhu Aedes aegypti, kteří ve střední Evropě nežijí. Podle dostupných informací může infekce u 80 procent nakažených probíhat bez klinických příznaků, v pětině případů má onemocnění příznaky klasické chřipky.

Do Latinské Ameriky raději s repelenty

Inkubační doba je tři až dvanáct dní, odezní zhruba za týden. Mezi příznaky patří zvýšená teplota, bolesti kloubů a vyrážka na obličeji. „Samotná léčba je symptomatická, potlačujeme pouze příznaky. V současnosti neexistuje účinná léčba ani očkovací látka,“ informoval Čislák. Lidé, kteří cestují do postižených zemí, by měli používat repelenty.

Velkým nebezpečím je ale zika pro lidské plody, protože nákaza se spojuje s nedostatečným vývinem mozku. Děti trpí opožděným vývojem řeči, chůze či společenského chování, některé jsou hluché či nedoslýchají. Mají také vyšší náchylnost k infekčním nemocem. Některé mohou mít ochrnuté končetiny.

Francouzští vědci už našli první důkazy, že zika může způsobit rovněž vzácné neurologické onemocnění, které vede k dočasné paralýze.

Šíření viru zika
Zdroj: Reuters/WHO

První případ hlásí Kuba

Nákaza se objevila loni na podzim v Brazílii, která zůstává nejpostiženější zemí. Počet potvrzených a možných případů mikrocefalie tam za poslední týden stoupl o téměř 200 ze 4690 na 4863.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se již zika rozšířila do více než třiceti zemí, všichni se ale nakazili v Latinské Americe - naposledy venezuelský student, který ziku dovezl na Kubu. Virus byl poprvé zaznamenán již v roce 1947 v Ugandě.