Demolici "Džungle" provázely další potyčky, migranti vylezli na střechy

Přes odpor uprchlíků dnes za silného policejního dohledu pokračovalo vyklízení části uprchlické kolonie u severofrancouzského Calais. Desítky lidí protestující proti demolici „Džungle“ vylezli na střechy provizorních přístřešků, načež je obklopil policejní kordon. V pondělí musela policie použít slzný plyn proti migrantům, kteří házeli kameny po demoličních četách a zapalovali stany. Tábor existuje už několik let a podle různých odhadů v něm žije kolem 4000 lidí.

Horizont ČT24: Potyčky během vyklízení Džungle (zdroj: ČT24)

Dělníci začali likvidovat jižní část provizorního tábora s asi tisícovkou migrantů na základě soudního rozhodnutí z minulého čtvrtka. Někteří uprchlíci odmítli svá obydlí opustit.

Při jednom z incidentů spolu stáli na střeše přístřešku muž a žena, kteří varovali policii, aby se nepřibližovala. Když se policisté přiblížili, žena si pořezala zápěstí. Policie obušky zasáhla
proti muži a oba protestující sundala ze střechy. Stav ženy není znám.

Mnozí migranti nechtějí do center pro přistěhovalce ve vnitrozemí a dávali najevo svou bezmocnost. „Proti policii nic nezmůžeme. Nechávají nás takto v zimě. Nevíme, co budeme dělat,“ řekl agentuře AFP jeden ze Súdánců, kteří v likvidované části tábora tvoří většinu. Jsou zde dále hlavně Syřané a Afghánci.

Zástupce místního prefekta Vincent Berton řekl, že se zasahuje v asi dvou třetinách plochy tábora. Vše vyklidit a upravit potrvá podle něj „tři týdny až jeden měsíc“. Podle úřadů je v likvidované oblasti 800 až 1000 migrantů, podle nevládních organizací asi 3450. 

Během pondělní operace bylo odstraněno asi sto přístřešků, dvanáct jich migranti na protest zapálili. Na 150 osob z řad běženců a radikálů z hnutí No Border házelo kameny a další předměty na policisty, kteří je rozehnali slzným plynem.

Pět policistů utrpělo lehká zranění a čtyři lidé byli zatčeni. Policie od té doby brání aktivistům ve vstupu do tábora.

Francouzské úřady tvrdí, že jde o „humanitární operaci“. Školy nebo místa, kde se konají bohoslužby, by měly zůstat nedotčeny. „Tato operace bude pokračovat v následujících dnech, v klidu a způsobně, a každému bude poskytnuto místo, jak se vláda zavázala,“ prohlásil francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

V takzvané Džungli žijí tisíce migrantů, kteří se snaží dostat za lepším životem do Británie. „Lidé chtějí do Británie, takže zničení části Džungle není žádné řešení,“ podotkl jeden z afghánských běženců.

Životní podmínky v táboře připomínají chudinské čtvrti velkoměst v rozvojovém světě a francouzské úřady to už z hygienických, zdravotních a bezpečnostních důvodů dále nechtějí akceptovat. Migranty proto chtějí přesunout do kontejnerových obydlí v Calais a dalších uprchlických zařízení po celé zemi.