Na umírněnou syrskou opozici bomby neshazujeme, tvrdí Moskva

Rusko neporušilo klid zbraní v Sýrii. Nálety sice pokračují, ale netýkají se umírněné opozice, prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov. Francie v pondělí vyzvala k okamžité schůzce pracovní skupiny pro Sýrii kvůli údajnému porušování příměří. Vůdce syrské opoziční vyjednávací komise (HNC) tvrdí, že Asadovy síly s útoky nepřestaly.

Rusům si prý nestěžoval nikdo z povstaleckých skupin, s nimiž je Moskva v kontaktu. „Nic jsme neporušili,“ konstatoval Bogdanov. Bombardování sice pokračuje, ale nejde o umírněnou opozici, tvrdí náměstek.

Moskva podle něj doufá, že klid zbraní vydrží. Tamní ministerstvo obrany prý zaznamenalo patnáct případů porušení příměří za 24 hodin, na viníka ale neukázalo.

Rusko-americká dohoda, kterou slíbili dodržovat rebelové i Damašek, se nevztahuje na radikály z Islámského státu (IS) a frontu An-Nusra. Opozice měla od začátku obavy, že Asadovy síly se tak budou snažit ospravedlnit útoky na umírněné povstalce.

Boje v Sýrii
Zdroj: Alaa Al-Faqir/Reuters

Šéf syrské HNC Asad Zubí v pondělí varoval, že příměří může zkolabovat kvůli neustávajícím útokům režimu prezidenta Bašára Asada. V televizi Al-Arabíja řekl, že příměří ve skutečnosti skončilo ještě dřív, než začalo.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov se v úterý v Ženevě shodli na potřebě urychleně realizovat příměří, zajistit humanitární pomoc a vrátit se k jednacímu stolu. Šéf OSN přitom ocenil Lavrovovu „významnou roli při dosažení pokroku v Sýrii“.

Asad: Příměří? Záblesk naděje

Syrský prezident označil příměří za „jiskru naděje“. „Budeme hrát svou roli, aby to celé fungovalo,“ prohlásil Asad v rozhovoru pro německou televizi ARD. Syřané podle něj čelí „humanitární katastrofě“. OSN hovoří o 450 tisících lidí, kteří nyní živoří v obléhaných syrských městech a vesnicích.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.