Vyklízení části "džungle" v Calais provázely krátké střety i slzný plyn

Jak slíbily, tak udělaly. Francouzské úřady daly na rozsáhlé stížnosti obyvatel Calais a začaly vyklízet část tamního tábora migrantů. Odpoledne někteří migranti vyvolali krátké střety s početnými policisty, nikdo ale zřejmě nebyl vážněji zraněn. V takzvané Džungli žijí tisíce běženců - živí je kromě vzájemné svépomoci také touha po lepším životě v Británii. Jejich přítomnost nicméně vyvolává napětí u části místních obyvatel.

Operace probíhala dopoledne relativně v klidu, ale začátkem odpoledne některá provizorní obydlí zachvátil oheň a napětí přerostlo v násilnosti. Na 150 osob z řad migrantů a radikálů z hnutí No Border házelo různé předměty na policisty, kteří je rozehnali slzným plynem. Požár neznámého původu policie uhasila vodními děly. Nejsou hlášena žádná zranění ani zatčení.

Likvidace probíhá na základě soudního rozhodnutí z minulého čtvrtka a týká se jižní části tábora. Dělníci začali bourat nejprve neobydlené přístřešky, podle očitých svědků si ale přesto někteří migranti ve spěchu odnášeli ze stanů osobní věci.  Na místě jsou k dispozici i dva buldozery. Kvůli možným protestům obyvatel Džungle je tu připravena i pořádková policie a vodní děla.

Životní podmínky v calaiském táboře připomínají chudinské čtvrti velkoměst v rozvojovém světě a francouzské úřady to už dále nechtějí akceptovat, migranty proto chtějí přesunout do řádných uprchlických středisek. Podle čtvrtečního výroku soudu však nemohou jižní část kolonie srovnat se zemí úplně. Zůstat musí společné prostory jako školy nebo modlitebny.

Zpravodaj ČT: Dnes likvidovaná část byla z velké části už neobydlená (zdroj: ČT24)

Tábor u Calais existuje už několik let a podle odhadů v něm v současnosti žijí až 4000 lidí. Současná fáze „humanitární operace“, jak vyklízení označují francouzské úřady, by se měla dotknout asi tisíce z nich. Mohou se přesunout do kontejnerového parku v severnější části tábořiště či do obdobných zařízení na jiném místě Francie. Mohou také v zemi požádat o azyl, což ale většina z nich nechce.

Ten tábor se skládá z několika různých částí, zhruba uprostřed je oplocená část, kde stojí kontejnery vystavěné úřady. Jde o jakési provizorní vytápěné bydlení s tekoucí vodou a s elektřinou. To je to místo, do kterého chtějí v ideálním případě soustředit většinu stávajících obyvatel.
Petr Zavadil
Zpravodaj ČT ve Francii

V provizorních přístřeších je zima a mezi lidmi se šíří choroby. Přesto mnozí tvrdí, že má pro ně komunita svůj význam. Prý se tu obchoduje, místní muži o sebe pravidelně dbají a fungují tu školy a knihovna.

Humanitární organizace tak mají o další osud lidí obavy. „Nedemolujte, co tu stojí, dokud nepřijdete s dobrým řešením. Riskujete, že se dostanou do táborů, kde budou žít v mnohem horších podmínkách,“ uvedla Ginny Howellsová z organizace Save the Children.

„Nabídneme ochranu všem, kteří žijí v jižní části kolonie v Calais, zejména nezletilým bez doprovodu,“ prohlásil francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. V táboře se nacházel rovněž kostel a mešita, které si běženci postavili. Ty už byly strženy buldozery v první části boření.