Česká republika stála vždy při nás, ocenila Su Ťij vzájemné vztahy

Česká republika nikdy nezměnila svůj postoj a vždycky stála za námi, řekla ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi při jeho návštěvě Barmy nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Její dosud opoziční Národní liga pro demokracii (NLD) vyhrála listopadové volby a získala většinu v barmském parlamentu. Su Ťij doufá, že barmská armáda bude respektovat novou demokratickou realitu. Přijala také pozvání do České republiky.

„Bavili jsme se i o tom, co ji čeká v nejbližších týdnech, kdy bude sestavena nová vláda a bude rozhodnuto o prezidentovi a novém vedení země. Jakkoli to vypadá, že jí ústava bude bránit, aby se sama ujala prezidentské role. Su Ťij je ale rozhodnuta mít hlavní slovo a roli v příštím směřování země,“ řekl České televizi ministr.

O prezidentskou funkci se podle ústavy totiž nesmějí ucházet lidé, jejichž rodinní příslušníci mají cizí občanství. Oba synové Su Ťij jsou britskými občany, stejně jako byl její zesnulý manžel. Su Ťij ale již dříve prohlásila, že bude řídit zemi bez ohledu na to, koho NLD oficiálně zvolí jako hlavu státu.

Podle Zaorálka má i barmská opoziční vůdkyně jasnou představu o hlavních úkolech v blízké budoucnosti země. Stejně tak si je vědoma stále silného vlivu armády na politické dění v Barmě. Ústava jí totiž zaručuje čtvrtinu parlamentních křesel i právo veta při přijímání ústavních změn. Vrchní velitel armády také jmenuje ministry vnitra, obrany a bezpečnosti hranic. Nový barmský parlament zasedl počátkem února a v průběhu března má Národní liga pro demokracii sestavit vládu.

Zaorálek: Su Ťij chce mít hlavní slovo v dalším rozvoji Barmy (zdroj: ČT24)

Do roku 2011 vládla v Barmě vojenská junta, která opoziční vůdkyni Su Ťij držela 15 let v domácím vězení. K demokratizačnímu procesu v Barmě přispěla i Česká republika; byl to bývalý prezident Václav Havel, který Su Ťij v roce 1991 navrhl na Nobelovu cenu za mír.