Chytré, rychlé, spolehlivé... krysy se jako hledačky min osvědčily

Od začátku měsíce pracuje v Kambodži čtrnáct krys obrovských, které mají jedné z nejvíc zaminovaných zemí světa pomoct se zákeřným válečným reliktem. Zejména díky těmto hlodavcům by měla být země do pěti let bezpečná.

Viktoria, Wilfrid a Isaac tráví na pracovišti tři hodiny denně. Svými velice citlivými čumáčky hledají trinitrotoluen a nášlapné miny. Od začátku měsíce už v Kambodži prozkoumaly a prohlásily za bezpečné dva hektary půdy.

„Jen tady v této oblasti miny zabily nebo zranily patnáct lidí, místní se bojí zdejší pole obdělávat,“ říká vedoucí krysího provozu APOPO Thoeun Theap.

Krysa při vyhledávání nášlapných min
Zdroj: Reuters

APOPO s hlavním sídlem v Tanzanii je jediná organizace na světě, která africké krysy obrovské cvičí. Při hledání min krysa systematicky projíždí po vodícím drátu mezi dvěma lidmi, než jdou o krok dál. Když minu najde, škrábe o zem. Když ne, terén po ní zkontroluje ještě její kolegyně.

V Kambodži muselo podstoupit amputaci 25 tisíc lidí. Přes 65 tisíc civilistů miny od konce 70. let zabily. Podle odhadů zůstává v zemi na šest milionů nevybuchlých min.

Krysy mají mnoho výhod. Svým kilovým tělem nálož neodpálí a jsou velice výkonné. „Například 200 metrů čtverečních dokážou krysy vyčistit za dvacet až dvacet pět minut. Kdybychom to dělali manuálně, trvala by stejně velká plocha dva až tři dny,“ porovnává koordinátor společnosti APOPO Theap Bunthourn.

Horizont ČT24: Krysí hledačky min (zdroj: ČT24)

I v porovnání se psy krysy vítězí. Rychleji se učí, lépe převážejí, stačí jim buráky nebo banány. Nevážou se citově na lidi, nevadí jim kolovat mezi více dělníky. Selhávají snad jen v husté vegetaci. Na bývalých polích válečných, která mají změnit na pole orná, jsou ale i tak velkou pomocí.