Polepšení gangsteři ukazují turistům tajná zákoutí Panamy

Horizont ČT24: Panamou provádějí bývalí gangsteři (zdroj: ČT24)

Tomu, kdo na svých cestách navštíví středoamerickou Panamu, se může klidně stát, že ho starými uličkami hlavního města bude provázet mladý muž, který ještě před pár lety patřil k místnímu podsvětí. A navíc ke každému temnému zákoutí má i svoji vlastní historku.

Ještě před deseti lety bylo o strach navštěvovat historickou čtvrť moderní metropole Panamy. Na každém rohu číhali zloději, drogoví dealeři nebo prostitutky. Ulice ovládaly zločinecké gangy. Jeden z nich si říkal „Ciudad de Dios“ neboli Město Bohů, podle stejnojmenného filmu o válce pouličních gangů mladistvých v brazilském Rio de Janeiru.

Graffiti na zdi panamských domů vyprávějí o minulosti
Zdroj: ČT24

Patřil k němu i Alexis Montenegro, který dnes po Starém městě provází zahraniční turisty. Zná každý dům, o minulosti vypráví i graffiti na zdi. „Každý obyvatel tohoto domu by dřív přišel dolů a okradl vás o všechno, hlavně o fotoaparát, telefon a peněženku,“ vypráví bývalý gangster Alexis Montenegro před jedním z nechvalně proslulých doupat.

Alexis není jediný, kdo pověsil svou zločineckou kariéru na hřebík. S několika bývalými parťáky, kteří se rozhodli vydat na novou životní dráhu, si založili průvodcovskou agenturu Fortaleza Tours.

„Byl jsem ve vězení několik let za loupeže. A co víc, okradl jsem hodně turistů. Někteří si i dnes říkají: Oni mě taky okradou. Není to jednoduché,“ uvědomuje si svou těžkou pozici další z bývalých gangsterů a současný průvodce Jafet Glissant.

Do centra panamské metropole se dřív mnoho lidí neodvážilo
Zdroj: ČT24

Důvěru si bývalí zločinci získávali postupně – nejprve u majitelů hotelů a místních úřadů, pak i u turistů. „Bylo to zajímavé vidět, jakým vývojem tito lidé prošli. Byli součástí gangu a našli cestu, jak být užiteční pro společnost,“ míní Julio Santamaria, který absolvoval prohlídku města s bývalým gangsterem.

Nejtěžší je ale přesvědčit místní, kteří si ještě pamatují jejich divoké začátky plné násilí. „Někdy je veřejné mínění trochu nespravedlivé, i když ve skupině sta mladých lidí může být 70 až 80 procent těch, kteří opravdu touží po změně,“ dodává psycholog Ivan Guerrero.

Panama na spojnici mezi Atlantickým a Tichým oceánem se v posledních letech změnila v obchodní a finanční uzel. Ve stínu mrakodrapů se - i když pomaleji - mění i její obyvatelé.