Zastavíme palbu, slíbil Asad Putinovi. Páteční příměří v Sýrii tak závisí na opozici

Syrský prezident Bašár Asad přislíbil svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, že jeho vláda je připravena přerušit boje. Spojené státy a Rusko vypracovaly plán, podle něhož by mělo dočasné příměří začít platit od soboty. Plán nezahrnuje Islámský stát ani frontu An-Nusra. Syrská opozice oznámí své rozhodnutí v pátek. Jako podmínku si klade ukončení obléhání měst a bombardování civilistů.

Asad potvrdil, že syrská vláda je připravena přispět k tomu, aby příměří začalo platit. Je to podle něj „důležitý krok směrem k politickému řešení“ syrského konfliktu, citoval Kreml syrského prezidenta.

Syrská vláda chce zajistit syrské hranice a žádá ukončení zahraniční podpory ozbrojených skupin, aby nemohly dobýt další území.

Režim se má s Ruskem dohodnout, jakých skupin a jakých oblastí se bude příměří týkat. Damašek už avizoval, že boj proti teroristům neukončí.

Moskva pomáhá Asadově režimu od konce září loňského roku. Podle Západu útočí i na umírněnou opozici. Aktivisté často mluví o civilních obětech náletů – například pokud jde o nemocnice. Moskva ale vinu odmítá.

Zranění v Sýrii
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Opoziční vyjednávací komise (HNC) zahájila v lednu pod patronací OSN mírové rozhovory v Ženevě. Do Švýcarska dorazili i zástupci syrské vlády, jednalo se ale odděleně. Po několika dnech byly navíc rozhovory přerušeny, jelikož opozice neúspěšně žádala ukončení bojů.

Po pondělním oznámení dohody o příměří mluvčí HNC v prohlášení dohodu o ukončení nepřátelských akcí přijal. Stále ale trvá na původních podmínkách, mezi nimiž je kromě zastavení bojů také ukončení obléhání, zajištění humanitární pomoci a propuštění vězňů.

Část oponentů se obává, že operace proti radikálům budou zneužity k dalším útokům na civilisty i umírněnou část opozice. Ženevská mírová jednání by měla pokračovat ve čtvrtek.

Mapa Sýrie
Zdroj: BBC

Zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura americko-ruský plán ocenil, poznamenal ovšem, že prosadit ho v praxi bude obtížné. Dodržování příměří má kontrolovat pracovní skupina. Klid zbraní má začít platit v pátek o půlnoci místního času (23:00 SEČ). 

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.