Egyptský vojenský soud "omylem" odsoudil batole za čtyřnásobnou vraždu

Egyptská armáda přiznala, že vojenský soud udělal chybu, když odsoudil za vraždu čtyřletého chlapce, který se měl účastnit demonstrací Muslimského bratrstva v roce 2014. Soud vynesl verdikt minulý týden. Podel mluvčího armády měl za mřížemi skončit šestnáctiletý Egypťan s podobným jménem.

Když policie přišla počátkem roku 2014 zatknout chlapce jménem Ahmed Mansúr Karni Ali, zjistila, že jde o batole, a tak si odvedla jeho otce, který byl zadržován čtyři měsíce, než soudce nařídil jeho propuštění.

Čtyřletý Ahmed byl 16. února odsouzen spolu s dalšími 115 příznivci Muslimského bratrstva, kteří se měli před dvěma lety podílet na nepokojích v provincii Fadžúm. Usvědčili ho ze čtyřnásobné vraždy, osmi pokusů o vraždu a poničení vládního majetku.

Ahmedův otec plakal v přímém přenosu

Verdikt vzbudil pozdvižení. „Jak by lidé mohli věřit ve spravedlnost, když vidí tohle?“ ptal se moderátor, který zpovídal chlapcova otce. Ten během rozhovoru plakal a prosil o pomoc, protože měl strach, že jeho syn bude skutečně uvězněn.

Armáda nakonec přiznala, že šlo o administrativní nedopatření. Podle plukovníka Samira zabíjel teenager s téměř identickým jménem. Armáda to napsala na Facebooku.

Není jasné, co se teď s dítětem bude dít. Ahmedova matka během televizního rozhovoru uvedla, že jejich dům právě opustila policie, která se opět vyptávala na Ahmeda a jeho otce.

Chlapcův advokát uvedl, že se jeho jméno dostalo na seznam podezřelých omylem. Úředníci se podle něj nepodívali na rodný list, jinak by zjistili, že mu v době spáchání trestného činu byl jen rok a půl.

Egyptské soudy se staly opakovaným terčem kritiky od svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího po masových protestech v roce 2013. Od té doby bylo zabito na tisíc osob. Odhadem 40 tisíc dalších lidí skončilo ve vězení v rámci snahy o potlačení odpůrců režimu.

Většinou se jedná o stoupence zakázaného Muslimského bratrstva, jsou mezi nimi ale také aktivisté, které porušili zákon zakazující demonstrace bez povolení.

Organizace OSN před dvěma lety varovala, že v Egyptě funguje soudní systém, jenž „pošlapává právo na spravedlivý proces“, poté, co soudy vynesly tresty smrti ve dvou hromadných procesech týkajících se 1200 lidí.

Policie v Egyptě
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited



Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv navíc dlouhodobě obviňují egyptské bezpečnostní služby z toho, že mučí zadržené osoby, a někdy je dokonce ubijí k smrti. Policejní násilí patřilo k hlavním roznětkám lidové vzpoury v lednu 2011, která svrhla autoritářského prezidenta Husního Mubaraka.

Současný prezident Sísí připustil, že i nyní se „určitý počet policistů“ dopouští trestuhodných činů. „Tyto činy musejí přestat a viníci musejí být pohnáni k odpovědnosti. To si vyžaduje dodatek zákona či nový zákon,“ uvedla v prohlášení jeho kancelář. Návrh má být předložen parlamentu do 15 dnů.