Krejčíř je „bossem“ podsvětí, prohlásil soudce v JAR a poslal jej na 35 let do cely

Radovan Krejčíř by měl strávit třicet pět let ve vězení, rozhodl jihoafrický soud. Trest se týká pokusu o vraždu, únosu a držení drog. Proti rozsudku se chce Krejčíř odvolat. Během úterního líčení si stěžoval na svůj psychický stav, podjatost i mimický výraz ve tváři soudce Colina Lamonta. Navíc mu prý nebylo umožněno se telefonicky spojit se svým advokátem, který z toho důvodu nemohl k soudu dorazit. Krejčíř se proto rozhodl dál obhajovat sám, pouze za pomoci soudní tlumočnice.

Záznam přenosu soudního líčení s Radovanem Krejčířem si můžete pustit na webu jihoafrické zpravodajské stanice eNCA.

  • Krejčíř a Luphondo dostali každý úhrnem 55 let vězení, ale vzhledem k souběhu trestů jde o 35 roků za mřížemi. Nejvyšší sazbu, 25 let, jim soudce udělil za obchod s drogami, což označil za nejzávažnější provinění. Za každý z obou dalších bodů obžaloby jim přidal patnáctiletá vězení, ale do celkového výkonu trestu se odsouzeným připočítalo jen deset let.

Soudce v závěrečné řeči označil Čecha za „bosse“, za hlavní postavu mezi odsouzenými. Výši trestu zdůvodnil mírou závažnosti a společenské nebezpečnosti zločinů, z nichž byli loni muži usvědčeni. Někteří z pěti Jihoafričanů byli v době provinění policisty.

Soud vyměřil Krejčířovi souhrnný trest 35 let vězení. „V jeho 47 letech to může znamenat i doživotí, přičteme-li i jeho další kauzy, které ho čekají,“ zmínil redaktor ČT Jiří Hynek.

Výše trestu ale byla překvapivá kvůli tomu, že vražda nebyla dokonána a v případě drog je u něj podle Hynka přímo nenašli. „Celé to stojí zejména na výpovědi jednoho svědka, kterému soud uvěřil. Je to člověk, který tvrdí, že byl mučený, že byl Krejčíř přímo u toho, poléval ho vařící vodou,“ zmínil.

Výše trestu je do jisté míry překvapivá, i jihoafrická média spekulovala o patnácti letech vězení.
Jiří Hynek

Krejčíř v závěrečné krátké řeči před vynesením rozsudku řekl, že jeho odsouzení je „šokující“ a že pro něj neexistují žádné „objektivní důkazy“. Odmítl tvrzení státního zástupce, že se před soudem někdy choval arogantně.

Krejčíř už prohlásil, že se odvolá. „Není to stejné jako v českém právním systému,“ upozornil Hynek. „V anglosaském právu se v odvolacím verdiktu probírají pouze procedurální věci, jestli soud nepochybil procesně. Na to ale bude Radovan Krejčíř poukazovat. Před soudem naznačil, že není proces fér, protože mu nebylo umožněno, aby se účinně hájil,“ uvedl.

„Právě proto se snažil dávat co nejvíce námitek. Počítal s tím, že soud mu je zamítne, a teď to může použít v odvolání,“ dodal Hynek.

Spolu s Krejčířem se plánují podle jihoafrického serveru IOL odvolat i ostatní odsouzení. Na 35 let poslal soudce Lamont spolu s Krejčířem i Desaie Luphonda. Zbylým čtyřem spoluobžalovaným - bývalým příslušníkům elitního policejní útvaru pro boj s organizovaným zločinem - udělil patnáctileté tresty vězení.

Krejčíř se bránil, že trestný čin nespáchal a že jde o spiknutí

Krejčíř během nynějšího přelíčení opakovaně v soudní síni tvrdil, že žádný trestný čin nespáchal a že se cítí být nevinen. Soudce Colin Lamont ho však upozornil, že ho shledal vinným již loni v srpnu.

Celý soudní proces hodnotí uprchlý český zločinec jako neregulérní a shledává v něm spiknutí vůči jeho osobě a jeho rodině. Již v pondělí soudce Lamonta označil za zaujatého a v úterý tvrdil, že soudce jím zjevně opovrhuje.

Krejčíř v soudní síni také prohlásil, že posledních 27 měsíců, které strávil ve vězení v izolaci, se neblaze podepsalo na jeho duševním a fyzickém zdraví. Žádá proto předvolání psychologa, psycholožky a lékařky, kteří by jeho tvrzení potvrdili.

Soudce Colin Lamont
Zdroj: eNCA

Krejčíř odmítl svůj stav upřesnit s tím, že nezná odbornou terminologii a že se to má soud dozvědět od jeho ošetřujících lékařů nebo ze spisu. Následně si vyžádal přerušení dopoledního jednání, aby si mohl lépe připravit další argumentaci. Soudce mu vyhověl.

V pondělí soud přerušila hrozba bombou

Krejčíř v pondělí žádal o odložení jednání na dnešek s odůvodněním, že nemohl přijít jeho advokát, který musel být u jiného případu. Soudce to zamítl. Soudní budova poté byla vyklizena kvůli anonymní bombové hrozbě a přelíčení tedy nakonec muselo být přerušeno.

V úterý Krejčíř přišel k soudu opět bez právního zástupce. Vysvětlil to tím, že věznice mu nedovolila advokátovi zavolat. 

Před soud v Johannesburgu Krejčíř přišel v černém tričku a opět jako jediný z šesti obžalovaných v poutech. Podle přímého televizního přenosu, který vysílala některá jihoafrická média, bylo v zaplněné soudní síni tak jako v pondělí mnoho uniformovaných strážců s automatickými zbraněmi. Přísná bezpečnostní opatření Krejčíř v pondělí před soudem označil za cirkus. 

Stěžoval si také, že se nemůže vídat se svými dětmi. 27 měsíců ve vězení mu tak připadalo jako 20 let. Soudce Lamont mu povolil přestávku, aby si mohl vzít léky. Pak už ale vynesl verdikt.

Vinen už od sprna, na výši trestu se čekalo

Soud uznal loni v srpnu Krejčíře vinným z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který zmizel i s 25 kilogramy pervitinu určeného údajně pro Krejčíře. Krejčíř v minulosti vinu opakovaně odmítl. Jedná se o jeho první odsouzení v JAR, kde je obžalován v několika různých případech, v nichž jde mimo jiné o vraždy.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

České ministerstvo spravedlnosti chce i po současném rozsudku dál usilovat o Krejčířovo vydání. „Co se týče dnešního rozhodnutí, obecně platí, že země vydávají osoby až po pravomocném rozsudku, respektive po vykonání trestu,“ sdělila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.