Napříč Kamčatkou: Do slavného závodu se pustilo patnáct musherů

Na Kamčatce začal závod psích spřežení Beringia. Donedávna nejdelší taková soutěž na světě je sice kvůli změnám klimatu o něco kratší, její účastníci se přesto musejí vypořádat s velmi drsnými podmínkami.

Patnáct musherů a jejich psy čeká 1400 kilometrů. Cílem by měli proběhnout za devatenáct dnů. Trasa se každoročně mění. Letos vede z jihu Kamčatky do hloubi poloostrova. „Přesnou trasu nemůžeme sdělit, protože vše mohou změnit klimatické podmínky,“ říká organizátorka Anna Jevstratovová.

Valentin představil České televizi svou smečku
Zdroj: ČT24

Na trať vyrazil i Valentin Levkovskij. Se svými psy musel přiletět vrtulníkem, v zimě do jeho vesnice vzdálené tisíc kilometrů cesta nevede. Valentin není nováčkem - loni skončil druhý.

Do závodu se vydává v sobí kůži a lehkých teplých botách. „Můžu si i sednout, zapnu se a je mi teplo, schovám si ruce. Pak jen jedu. Psi povelům rozumí, říkám jim vlevo, vpravo a jedu jako v autě,“ předvádí psovod štábu ČT.

Vše se naučil od svého otce, který už slavný závod třikrát vyhrál a nyní pomáhá synovi.

Valentin představil České televizi svou smečku
Zdroj: ČT24

Důležité je střídat tempo a nehnat psy bezhlavě kupředu. Do kopce jim je nutné pomáhat. Valentin už dlouho ví, že vpředu budou Lisa a Grust, nejinteligentnější členové smečky. Nejslabší a nejmladší poběží vzadu.

„Všichni psi jsou mými miláčky, mám rád každého. Pochopte, vychovávám je od jejich narození, dávám jim jídlo a pití, léčím je,“ vypráví Valentin.

Události: Na Kamčatce odstartoval závod psích spřežení (zdroj: ČT24)

Ve více než dvacetistupňových mrazech se psi na závody nijak zvlášť nepřipravují, dostanou pouze větší porci masa. Každý denně zhruba tak jeden a půl kilogramu, hlavně rybího.

Závod Beringia
Zdroj: ČT24

Valentin mazal mastí psí tlapy už několik dnů před startem. Do spřežení mohou jen zdraví psi. „Nesmí být narušena pravidla závodu. Žádný musher nesmí psy nutit. Pokud pes nechce běžet, je zakázáno jej fyzicky nutit,“ dodává rozhodčí Jana Čikinová.

Valentin Levkovskij ví, že v cíli čeká na vítěze odměna v přepočtu milion korun, ale důležitější je prý sláva rodu musherů ze západního břehu poloostrova než peníze.