Bílý dům se musí zabývat kauzou uvězněného důstojníka CIA Sterlinga

Události: Bílý dům se musí zabývat kauzou důstojníka CIA Sterlinga (zdroj: ČT24)

Bílý dům se musí zabývat kauzou bývalého důstojníka CIA, který je ve vězení za poskytování tajných informací novinářům o nepovedené akci tajné služby. Jeffrey Sterling obvinění odmítá, navíc získal i desetitisíce podporovatelů. Ti v petici požadují po prezidentu Baracku Obamovi milost a současně chystají odvolání.

Agent CIA měl kdysi pochybnosti o tajné operaci v Íránu, a proto se obrátil na Kongres. „Jeffrey zvolil správný kanál, aby diskutoval své znepokojení z operace Merlin a vážný dopad, který mohla mít na naší zemi,“ říká jeho manželka Holly Sterlingová.

Několik let bylo ticho. Pak ale James Risen z New York Times napsal o stejné akci knihu a Sterling byl obviněn z úniku informací. Přiznal sice, že si s redaktorem o nepovedené operaci Merlin telefonoval, ale nic tajného mu prý neprozradil.

„Jako Reportéři bez hranic jsme krajně znepokojení precedentem tohoto případu. Jak je možné, že v zemi prvního dodatku ústavy (o svobodě projevu) může být důstojník CIA uvězněn jen za to, že byl v kontaktu s novinářem?“ rozhořčuje se ředitelka Reportéři bez hranic USA Delphine Halgandová. Sterling tvrdí, že se mu CIA mstila za to, že ji kdysi obvinil z rasismu. O operaci Merlin mělo tehdy vědět - a mohlo tedy mluvit - dalších 90 lidí. 

Sterlinga poslal na 3,5 roku za mříže soud ve Virginii - mimochodem týž soud, který rozhodoval také o vydání Kevina Dahlgrena do Česka. A i když Sterlingovi hrozily desítky let ve vězení, trest přesto považoval za šok, protože věřil, že dokáže všechny přesvědčit o své nevině.

„Tento verdikt dokazuje, že je možné plně stíhat nepovolená odhalení škodící naší národní bezpečnosti, aniž bychom zasahovali do schopnosti novinářů odvádět práci,“ prohlásil bývalý ministr spravedlnosti Eric Holder. Na základě zákona o špionáži se Obamova vláda zaměřuje na úniky informací novinářům více než jakákoliv dřívější administrativa. A nemusí jít jen o ta neznámější jména, jako je Edward Snowden. Jestli má v případu Jeffreyho Sterlinga pravdu on, nebo vláda, ví jen několik lidí - a veřejnost ji možná nebude znát nikdy.