Putin: Situaci v Sýrii chceme vyřešit politicky, jednáme s USA

Rusko chce vyřešit krizi v Sýrii pomocí politických a diplomatických nástrojů, ujistil ruský prezident Vladimir Putin. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov předtím uvedl, že Rusko bude i nadále pomáhat syrské vládě v boji proti teroristům. V rámci jednání o příměří spolu telefonicky jednali ministři zahraničí Ruska a Spojených států Sergej Lavrov a John Kerry.

„Jakékoli spory jsme se vždy snažili řešit výlučně politickými, diplomatickými prostředky. Budeme o to usilovat i v tomto případě,“ řekl Putin podle agentury Reuters vojenským činitelům v Kremlu.

Dmitrij Peskov předtím vyjádřil politování nad odmítnutím rezoluce navrhované Ruskem v Radě bezpečnosti OSN. Moskva jejím prostřednictvím chtěla prosadit zákaz přeshraničních útoků na syrské území. V textu rezoluce sice nebyl nikdo jmenován, po jejím přijetí by ale Turecko muselo ukončit ostřelování syrského pohraničí u své hranice.

Peskov prohlásil, že Rusko útoky tureckého dělostřelectva považuje za „nepřijatelné“. „Můžeme pouze vyjádřit politování, že návrh nebyl přijat,“ řekl Peskov. Z pětice stálých členů Rady bezpečnosti s právem veta byly proti návrhu Francie, USA a Británie. Západní státy požadují, aby také Rusko ukončilo bombardování cílů v Sýrii.

To ale Peskov vyloučil, když řekl, že Moskva bude v boji proti terorismu Damašku dál pomáhat: „Rusko pokračuje ve své politice zaměřené na pomoc a podporu syrské armády v její ofenzívě proti teroristům.“

Válka v Sýrii
Zdroj: Rodi Said/Reuters

Turecko už týden bombarduje syrské území ve snaze zastavit postup syrských kurdských milicí, které bojují hlavně v provincii Aleppo. Syrská vláda označuje turecké útoky za „pobuřující porušení“ mezinárodního práva a Ankaru obviňuje z páchání „zločinů“ na Syřanech.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lavrov a Kerry spolu podle ruského ministerstva zahraničí mluvili o tom, jak zajistit příměří, které nebude zahrnovat „bojové operace proti teroristickým skupinám“. Lavrov podle agentury RIA zdůraznil, že Turecko musí zastavit „provokační akce, které porušují územní celistvost Sýrie“. Oba ministři podle Moskvy uvedli, že k zajištění příměří v Sýrii je zapotřebí rusko-americké vojenské koordinace.

Opozice je ochotna přistoupit na klid zbraní

V Ženevě se dál vyjednává o příměří, kterým opozice podmiňuje návrat k přerušeným mírovým jednáním. Podle zdroje blízkého jednání citovaného agenturou Reuters opozice souhlasí s dvou až třítýdenním příměřím. Podmiňuje ho ale tím, že kromě radikálů z Islámského státu, které příměří nebude zahrnovat, ho podpoří všichni, kdo v Sýrii bojují.

Příměří by mohlo být pak obnovováno. K dalším podmínkám opozice patří ukončení obléhání měst a vesnic, otevření koridorů pro humanitární pomoc a propuštění vězňů.

Mírové rozhovory probíhají pod záštitou OSN. Začaly v lednu, ale od 3. února jsou přerušeny. Pokračovat měly 25. února, avšak zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura přiznal, že tento termín není reálný.