Nebuďte sobec! rozčílil se kliďas František na horlivého příznivce

I trpělivost dobrosrdečného, usměvavého a klidného papeže Františka má své meze, jak se ukázalo během jeho návštěvy Mexika. Kamery zachytily incident, kdy jeden z věřících v davu chytil papeže za ruce a nechtěl ho pustit. František ztratil rovnováhu a spadl na dítě na vozíku. Když se s pomocí ochranky narovnal, s rozzlobeným výrazem v obličeji a zvýšeným hlasem dotyčné osobě dvakrát ve španělštině řekl, aby nebyla sobecká.

Incident se stal na stadionu ve městě Morelia na západě země po setkání s mladými tanečníky a zpěváky. Příliš horlivý papežův příznivce na záběru není, takže není jasné, zda to byl muž, nebo žena.

Papež František je původem z Argentiny a je známý například i tím, že se snaží být k lidem blíž. Na rozdíl od svých předchůdců nejezdí v neprůstřelném papamobilu, ale v autě s otevřenou střechou. „Je pravda, že stát se může cokoli, ale přiznejme si - v mém věku už nemám moc co ztratit,“ řekl František před dvěma lety.

Papež ve středu pětidenní návštěvu Mexika končí. Zavítá ještě do Ciudad Juárez u hranic se Spojenými státy; setká se zde s vězni, odslouží mši a pozdě večer na mezinárodním letišti absolvuje ceremoniál k ukončení své návštěvy Mexika. To má po Brazílii druhou největší katolickou komunitu na světě.