Beduíni krátce zadrželi českou průvodkyni

Káhira - Skupina egyptských beduínů na severu Sinaje zadržela v noci na dnešek českou průvodkyni turistů. Podle českého ministerstva zahraničí ženu osvobodily egyptské bezpečnostní síly, Al-Džazíra ale předtím uvedla, že k ránu dosáhla ženina osvobození jiná skupina beduínů, která prý únosce navíc předala úřadům. Únosci prý chtěli vyvinout nátlak na úřady, aby propustily jejich soukmenovce zatčeného pro pašování drog. V každém případě je žena, která v Egyptě dlouhodobě žije a je tam provdána, v pořádku a na svobodě. Beduíni si svými akcemi většinou chtějí vynutit na egyptské vládě splnění svých politických požadavků, především propuštění vězněných členů svých klanů. Po průvodkyni požadovali spropitné. Nakonec ho za propuštění Češky obdrželi. V rozhovoru pro ČT to řekl její manžel Tarek Al Chamisi.

Průvodkyně se vracela z výletu v Nuvajbě minibusem se skupinou 12 českých turistů do Šarm aš-Šajchu v jižním cípu poloostrova. Několikačlenná skupina ozbrojených beduínů přinutila řidiče zastavit vozidlo a pak z něj vyvedla průvodkyni. Nikdo z osazenstva autobusu při přepadení neutrpěl žádné zranění. Autobus pak podle českého velvyslance v Káhiře Pavla Kafky pokračoval do Šarm aš-Šajchu. Jak upřesnil Karel Šrol z ministerstva zahraničí, během incidentu nebyl nikdo zraněn.

Průvodkyně pracuje pro cestovní kancelář Travel Ways, která je v Egyptě registrovaná a specializuje se na turisty z České republiky. Spolupracuje s ní mimo jiné i český touroperátor pro Egypt Exim Tours.

Kafka rovněž nevyloučil, že o propuštění české průvodkyně se zasadili beduíni, ovšem z jiné části Sinaje. Únosci byli pravděpodobně ze severních částí a díky zprostředkování zástupců jižních kmenů mohla být žena propuštěna. „Většina beduínů na jihu Sinaje pracuje v turistickém ruchu, takže oni by měli mít ten nejmenší zájem jakkoliv ohrožovat cestování turistů do Šarmu, do Nuvajby, do Taby a mezi těmito městy,“ vysvětlil velvyslanec.

Spolumajitel cestovní kanceláře Exim Tours Ferid Nasr uvedl, že nešlo o klasický únos. Autobus podle něho zastavili místní beduíni, kteří požadovali za průjezd úplatu. Peníze prý delegátka u sebe neměla, a proto autobus s turisty poslala napřed a pokusila se peníze od vedení cestovní kanceláře zajistit. Poté, co se jí podařilo sumu získat, ji beduíni propustili. Požadování úplaty za průjezd se v Egyptě občas stává, připustil Nasr s tím, že to ale není obecná praxe. Většinou nejde o veliké obnosy, beduíni zpravidla požadují částky okolo sta dolarů.

Tarek Al Chamisi, manžel zadržené Češky:

„Neříkal bych tomu únos, spíše šlo o zadržení naší průvodkyně, která je zároveň i mou paní, a to kvůli spropitnému. Hlavní myšlenka je ta, že místní beduíni chtějí být zapojeni do turistického ruchu a vláda je dlouho ignorovala. Mají ze spolupráce minimum. Jde proto o projev nespokojenosti.“

Na Sinaji v poslední době stoupl počet únosů zahraničních turistů. Minulý týden to byli například Brazilci a Jihokorejci, v lednu skupina Číňanů. Všichni byli vždy po několika hodinách, maximálně jednom dni propuštěni na svobodu. Beduíni minulý týden také několik dní blokovali na Sinaji základnu mezinárodních pozorovatelů Al-Gurá. Nikomu se nic nestalo. Blokáda skončila poté, co egyptské úřady slíbily propustit několik vězněných beduínů.