Francouzskou diplomacii má v režii expremiér Ayrault

Francouzský prezident Francois Hollande obměnil část vlády. Nové tváře obsadily post bydlení nebo místního rozvoje. Ministrem zahraničí se stal expremiér Jean-Marc Ayrault, který nahradí Laurenta Fabiuse. Podle pozorovatelů si tak prezident zajišťuje podporu mimo svou Socialistickou stranu pro prezidentské volby na jaře příštího roku.

Vláda má ode dneška 39 členů, což je podle listu Le Monde nejvíce od začátku Hollandova mandátu. V kabinetu je nyní 19 žen a 20 mužů. Do vlády se vrátí politici ze strany zelených (EELV) - třeba předsedkyně strany Emmanuelle Cosseová, která se stane ministryní pro bydlení.

Šéf malé Radikální levicové strany Jean-Michel Baylet obsadí post ministra pro místní rozvoj. V souvislosti s loňskými teroristickými útoky ve Francii byl vytvořen nový post státní tajemnice pro pomoc obětem terorismu, který připadl Juliette Méadelové.

Valls krátce po oznámení změn řekl, že nový kabinet bude pokračovat v reformách až do konce Hollandova funkčního období. Na otázku ohledně Ayraultova návratu uvedl, že ve svém týmu „potřeboval někoho zkušeného“ a někoho, kdo jej bude stmelovat.

Francouzský prezident Francois Holande
Zdroj: ČTK/AP

Hollandův „oddaný stoupenec“ Ayrault se vrací do hry

Nový šéf diplomacie byl v letech 2012 až 2014 premiérem první vlády za Hollandova prezidentování. Podle agentury AFP je tento politik hovořící plynně německy oddaným Hollandovým stoupencem.

Jeho návrat do vlády je ale překvapivý. Většina komentátorů očekávala, že novou šéfkou diplomacie se stane ministryně životního prostředí Ségolène Royalová, někdejší neúspěšná kandidátka na prezidenta v roce 2007 a bývalá Hollandova životní partnerka.

Exministra zahraničí Fabiuse chce Hollande údajně jmenovat do čela vlivné ústavní rady, francouzské obdoby ústavních soudů.