Čeští jachtaři měli potíže, z moře je dostala proslulá letadlová loď

Americké námořnictvo zachránilo jednoho Američana a čtyři české jachtaře, kteří uvízli na lodi asi šedesát kilometrů od Miami. Podle listu The Virginian Pilot se do akce zapojila slavná letadlová loď USS Dwight D. Eisenhower, z níž odstartoval vrtulník, který dostal pětici do bezpečí.

Letadlová loď USS Dwight D. Eisenhower zachytila v neděli večer nouzové volání posádky plachetnice Selket - lodi se v nepříznivém počasí zlomil stěžeň a ze strojovny vycházel kouř.

Kvůli rozbouřenému moři rozhodlo námořnictvo o vyslání vrtulníku z letadlové lodi. Ten celou pětici nejprve dopravil na palubu, kde všichni podstoupili lékařskou prohlídku. Následně byli převezeni na pevninu.

„Jsem rád, že jsme byli ve správný čas na správném místě, abychom ty námořníky zachránili,“ uvedl v prohlášení velicí důstojník lodi Paul Spedero.

Letadlová loď USS Dwight D. Eisenhower
Zdroj: ČTK/AP/Adrian J. Escobar

USS Dwight D. Eisenhower je americká letadlová loď třídy Nimitz s jaderným pohonem, která byla pojmenována po hrdinovi 2. světové války a 34. prezidentovi Spojených států. Její výtlak činí 95 tisíc tun a délka 333 metrů. Na palubě je 90 bojových letadel. Posádku tvoří pět tisíc mužů a žen nejrůznějších profesí.

Do aktivní služby byla zařazena v roce 1977; v roce 2005 byla dokončena její kompletní přestavba za 2,5 miliardy dolarů. Lodi se přezdívá „Ike“.