Lotyši vymysleli, jak na uprchlické kvóty; příliv migrantů letos prudce stoupl

Lotyšské úřady vymyslely, jak splnit požadavky Evropské unie a současně se vyhnout přesídlení uprchlíků: Vytvořily takové podmínky, že tu sotva nějací uprchlíci budou moci zůstat, i kdyby si to přáli. Země měla podle unijních kvót přijmout 531 uprchlíků, dosud jich dorazilo jen šest. Počet migrantů připlouvajících do Evropy po moři se za prvních šest týdnů letošního roku oproti stejnému loňskému období zdesetinásobil.

Proti přijímání běženců se v jednom průzkumu vyslovily skoro čtyři pětiny Lotyšů a za posledních šest měsíců se v Rize konalo šest demonstrací proti migrantům. Nová vláda negativní postoj vůči uprchlíkům zařadila přímo do svého programu.

Mezitím se pracovníci ministerstva vnitra vydali na jih Evropy, aby zaplnili stávající kvótu uchazeči splňujícími kritéria. Následně ohlásili, že se nenašel jediný zájemce. Problém prý tkví v tom, že většina uprchlíků míří tam, kde už má příbuzné, což není případ Lotyšska ani jiných pobaltských států. Až před pár dny vyšlo najevo, že do Lotyšska přece jen dorazily dvě rodiny uprchlíků z Eritreje a Sýrie, dohromady šest lidí. Protestovat vzápětí vyrazily tři stovky odpůrců.

Experti se podle BBC domnívají, že tyto uprchlické rodiny v Lotyšsku dlouho nevydrží. Sociální dávky jsou totiž příliš skromné a stěží najdou práci, protože místní zákony vyžadují znalost státního jazyka. K ubytování v uprchlickém táboře dostanou 2,15 eura (asi 58 Kč) na den na stravu a další výdaje.

Během tří až šesti měsíců v táboře se uprchlík může na státní náklady učit lotyšsky. To ovšem nemusí stačit. Znalost státního jazyka na minimální úrovni zákon žádá od zemědělských dělníků, pastevců, uklízeček a metařů. Od číšníků či kadeřnic vyžaduje už střední stupeň znalostí a ten nejvyšší musí splňovat manažeři. V případě neznalosti hrozí pokuta, a to i zaměstnavateli.

Uprchlík pokračující ve studiu může doufat v podporu v nezaměstnanosti, ale tu vláda snížila na 139 eur měsíčně; ostatní členové rodiny mohou dostávat po 97 eurech. Za pronájem garsonky v Rize zaplatí nejméně 150 eur a za bydlení další stovku. V Rize sice tak chudá rodina dostane dodatečný příspěvek, ale i tak bude mít velice nízký příjem.

„Udělalo se vše pro to, aby (uprchlíci) odjeli pryč. Je jasné, že jde o neživotaschopný systém,“ řekl BBC poslanec a ochránce lidských práv Boris Cilevič. Nacionalisté si naopak snížení sociálních dávek pochvalují. „Teď žádný migrant do Lotyšska nebude chtít!“ prohlásil poslanec Janis Dombrava.

Migranti mířící na Lesbos
Zdroj: Giorgos Moutafis/Reuters

Počet migrantů připlouvajících do Evropy prudce vzrostl

Počet migrantů připlouvajících do Evropy po moři se za prvních šest týdnů tohoto roku meziročně zdesetinásobil na více než 76 000, informovala mezivládní Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Prudce vzrostl také počet těch, kteří během riskantní cesty zahynuli: během prvních šesti týdnů jich bylo 409, zatímco před rokem to bylo 69 obětí.

IOM navíc uvedla, že neočekává pokles počtu migrantů mířících do Evropy. Řecko by příští měsíc mělo podle odhadů přijmout miliontého nově příchozího běžence od propuknutí nynější uprchlické krize.

Loni doplulo k evropským břehům více než 1,1 milionu lidí prchajících před chudobou, válkou a útlakem na Blízkém východě, v Asii a v Africe. Většina z nich zamířila do Německa. Zhruba polovinu příchozích tvoří uprchlíci ze syrské války.

IOM informovala, že do Řecka letos zatím připlulo 70 365 běženců a do Itálie 5898. Údajně 319 uprchlíků zahynulo při pokusu překonat moře mezi Tureckem a Řeckem a dalších 90 na takzvané centrální trase mezi severoafrickým pobřežím a Tureckem.