Padající meteorit zabil v Indii řidiče autobusu

Indický stát Tamilnádu odškodní oběti meteoritu, který v sobotu dopadl na pozemek soukromé školy. Při incidentu jeden člověk zemřel a další tři utrpěli zranění. Předpokládá se, že jde o první takový případ za posledních dvě stě let.

Řidič stál na trávníku nedaleko školní jídelny a popíjel vodu, když ho zasáhly úlomky a výbuch po dopadu předmětu. Jeho zranění byla tak závažná, že jim během převozu do nemocnice podlehl. Lehčí zranění utrpěli i dva zahradníci a student.

Tlaková vlna vyrazila okna autobusu
Zdroj: ČT24

Indické úřady vyplatí rodině mrtvého řidiče kompenzaci ve výši 100 tisíc rupií (v přepočtu 36 tisíc korun).

Vyšetřovatelé původně pracovali s hypotézou, že k výbuchu došlo kvůli těkavým látkám zapomenutým po stavebních pracích na školní budově. Kvůli tmavě modrému kameni a malému kráteru ale své vyšetřování přehodnotili.

Tlaková vlna vyrazila okna okolních budov a vozidel. „Byl to zvuk, jaký jsem dosud neslyšel. Nebyl tam žádný zápach ani oheň,“ popsal dopad meteoritu ředitel školy, který byl v osudný okamžik ve svém kabinetu. Vzorky meteoritu nyní zkoumají indičtí astrofyzikové.

Dopad do zalidněných oblastí je vzácný

Astrofyzik Simon Goodwin z univerzity v Shefieldu pro agenturu Reuters poznamenal, že úmrtí a zranění způsobená dopadem meteoritu jsou velice vzácná. Většina vesmírného materiálu totiž shoří během průletu zemskou atmosférou.

Dopad do zalidněné oblasti je raritní. „Když se podíváte na zemský povrch, opravdu silně zalidněných oblastí není mnoho,“ upozorňuje Goodwin. Většina úlomků meteoritů navíc končí v oceánech nebo v odlehlých oblastech.

V roce 2013 explodoval meteorit nad centrálním Ruskem, hořící úlomky a tlaková vlna tehdy zranily přes tisíc lidí a na několikakilometrovém území vyrazily okna.

Podle časopisu Comet Quarterly je poslední hlášené úmrtí způsobené meteoritem datováno do roku 1825.